İnkârdan idraka; silahtan, çatışmadan siyasete geçebilmek

Hakan Tahmaz

22-12-2023 03:25

Kürt sorunu neden çözülemedi sorusunun akla gelen ilk kestirme yanıtı, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına girdiğimiz bir dönemde, akademi ve siyaset büyük ölçüde “1923 model Cumhuriyet’in kurucu felsefesinin ruhunu geri çağırma seansları düzenlemekle meşgul demek, yeteri kadar açıklayıcı olsa gerek.

Çözüm girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanması ise, çatışmanın taraflarının “çatışmanın çözümüne ve barış sürecine” gerçek anlamda hazır olmamasıdır. Çatışma çözümü ve barış sürecini tırnak içine almamın nedeni ise, bu iki tanımın Türkiye’de birbirinin yerine farkında olunmadan çok sıkça kullanılması ve iç içe geçirilmesidir.

Bütün diyalog, müzakere, çatışma çözümü ve barış dönemleri; birbirinden farklı özelikleri olan, her biri kendine has hassasiyetleri olan, buna göre tasarımı olan dönemler olarak yaşanmıştır.

Bizde “çözüm süreci” ve “milli birlik ve beraberlik” dönemlerinde bunlar hep iç içe geçirildi, yanlış tasarımlar yapıldı, yanlış toplumsal ve siyasal beklentilere girildi.

Türkiye’de son on yıla kadar bu dünya deneyimleri ile ilgili ne siyasi aktörler ne zayıf da olsa var olan barış/çatışma çözümü çalışan sivil toplum kurumları ne akademi dünyası ne de diğer toplumsal kesimler yeterince bilgiye sahiptiler.

Dünya deneyimleri ve barış/çatışma çözümü çalışmaları konularında sınırlı sayıda yapılmış değerli akademik çalışmaların kıymetinin anlaşılmasının, bilinir olmasının önünde engeller bulunmaktadır. Özellikle Türkiye toplumunun her kesimine hâkim olan, sorunlara “yerli ve milli” çözüm bulmak gibi, yanlış ve dünyadan kopuk bakış açısı ciddi bariyer oluşturmaktadır.

Yanlış tasarım

Kürt savaşının/çatışmasının 1990’lı yıllarda ulaştığı boyut, her kesimde yarattığı derin toplumsal travma ve ağır toplumsal tahribat, çok boyutlu ve Türkiye’nin iç sorunu olmasının çok ötesinde bir mahiyete sahiptir. Bu durum, sorunun daha da genişleyerek bölgesel ve küresel mahiyet kazanmasına yol açmıştır.

Nitekim, yabancı ülke yetkililerinin, akademik çevrelerin, sivil toplum uzmanlarının çözüm sürecinde doğrudan rol üstlenmeleri istenmedi. “Oslo süreci” tecrübesi bahane edilerek, çözüm sürecinin zorunlu bir gereği olan ve üçüncü göz olarak tarif edilen gözlemci heyetinin tamamının “yerli ve milli” isimlerden olması bizzat Abdullah Öcalan tarafında dillendirildi. Hâlbuki uluslararası deneyimlerin tamamında uluslararası farklı aktörler görev almışlardır. Hemen hemen hepsi önemli roller oynamışlardır, tarafların uzlaşmasını ve ortaya çıkan çeşitli krizlerin çözümünü tecrübeleriyle kolaylaştırmışlardır.

Bu yerli ve milli yol izleme yaklaşımı ile sorunu “biz bize çözelim” tarzında bir model hayata geçirilmek istedi. İlk önce yasama organı işlevsizleştirildi; devamında ise akademi, medya ve sivil toplum araçsallaştırıldı. Doğrusu bu araçsallaştırmaya sivil toplum, medya ve akademide ciddi bir itiraz da olmadı, daha çok kabulleniş oldu.

Bunun en tipik örneklerinden biri Akil İnsanlar Heyeti’nin bileşiminde ve heyetin çalışmalarının değerlendirilmesi/değerlendirilmemesinde yaşandı. Kıymeti bir çalışma, tamamen toplumsal algıyı şekillendirme ve tarafların tekil siyasal bagajlarının öncelikli hedefine ulaşmasına hizmet eder şekilde tasarlandı ve değerlendirildi. Bu çalışma, çözümün toplumsal zeminini genişletme, güçlendirme hedefine odaklı tasarlanmış ve yürütülmüş olsaydı, süreçte ortaya çıkan sorunlar ve krizler daha sahici ve kolay çözülürdü. Çözümü tıkayan güvensizlik giderilerek çözüm süreci ilerletilebilirdi.

Çözüm sürecinin başarıya ulaşamaması, yanlış mimarinin ve tecrübesizliğin yol açtığı bir sonuçsa da esas belirleyici olanın Kandil ve Ankara’nın siyasal öncelikleri, hedefleri ve beklentilerinin çok farklı olması, birbiriyle çatışması ve bunu giderecek bir yolun tercih edilmemesidir.

Bu konuda en derin farklılık ve sorun, Suriye’de/Rojava‘da yaşandı. Kandil, Suriye’de, Kürtlerin anayasal bir statü kazanmasına yaslanarak, Ankara’yı kendi hedefleri doğrultusunda zorlayacak bir güce ulaşma beklentisiyle çözüm sürecine yaklaştı.

Ankara ise; PKK’nın silahsızlandırılması, Suriye’de Kürt güçlerin İslami muhaliflerle ortaklaştırılması ve Türkiye içinde (Başkanlık sistemine geçişte) kendine sadık müttefik yaratmak hayaliyle çözüm sürecine yaklaştı. Zaman ve fırsatların doğru değerlendirilememesi, doğru araçlar ve siyasal mekanizmaların oluşturulmaması sonucu, tarafların bu birbirine zıt hedeflerinin ortak paydalarda buluşturulması sağlanamadı. Ortaklaşa bir yol haritası, üzerinde mutabık kalınan demokratik, uygulanır bir çözüm planı ortaya çıkarılamadı.

Silahın ve şiddetin tehdidi ile demokratik ilerleme olmaz

Çözüm masasında müzakereler sırasında şiddet ve silah, bütün heybetiyle ve ağırlığı ile taraflarca her zaman hissettirildi. Diyalog ve müzakerenin süreklilik kazanmasının ve çözüm planında ortaklaşma çalışmalarının yoğunlaşma temposuna paralel, şiddet ve silahın ağırlığının azaltılması, tehdit unsuru olmaktan çıkarılması eğiliminin belirgin bir biçimde gelişmesi ve kurumsallaşması gerekirdi.

Türkiye’de 2013-2015 çözüm sürecinde bir dizi önemli ilerlemeler yaşandı. Türkiye’de Kürtlerin inkârı dönemi resmi olarak kapandı. Kürt sorunu ve barış ilk kez toplumsallaştı. Yeterli ve açık olmasa da Kürt sorunun çözümü bağlamında hukuki altyapı hazırlandı. Devamı getirilemedi çünkü inkâr dönemi bitse de sorunun siyasal idraki gerçekleşmediği, Kürtlerin aldatılma, Türklerin bölünme korkularını giderecek, barışın evrensel kıymetini teslim edecek, gerçekleşebilir bir yol yol haritası çıkarılamadı. Cumhuriyetin kurucu felsefesi ve siyasi parametreleri değiştirilemedi. Kuruluştan gelen tarihsel korkular ve güvenlik endişesi muktedirleri ve toplumu teslim aldı.

Tüm süre boşa geçirilmedi, bazı noktalar aşıldı. Zira çözüm süreçleri dört aşamadan oluşur: Temas, diyalog, müzakere ve çözüm. İçinin doldurulması için her bir aşamanın bir vakte gereksinimi vardır. Eşyanın doğası gereği içerik hemen ilk anda bütün hatlarıyla belirlenemez. Her bir husus mutlak bir şekilde kararlaştırılamaz. Önce temas eden ve ardından diyaloga geçen tarafların birbirlerini tanımaları gerekir. Tarafların karşılıklı olarak sınırlarını görmeleri, “olur” ile “olmaz”larını keşfetmeleri ve birbirlerini anlamaları icap eder. İyi organize edildiğinde söz konusu muğlaklık “yapıcı” bir işlev görür.

Türkiye’deki Çözüm Süreci de herkesin kabul edeceği genel söylemlerle “analar ağlamasın”, “kan dökülmesin” gibi muğlak tanımlar etrafında yürütüldü, sorunun varlığı kabul edildi, ama gerçek manası idrak edilmedi. Sorun her yönüyle idrak edilmiş olsaydı, çözümün planı, yöntemi ve araçları daha doğru ve isabetli tespit edilirdi.

Bugün barış ve siyasi çözüme dair sözler duyulmaz oldu, değeri azaldı. Ancak girilen yolun yol olmadığını hatırlamak ve hatırlatmak dışında seçeneğimiz de yok.

Yeni bir yol bulmak hâlâ mümkün

“Bir çatışma, Kürt meselesinde olduğu gibi on yıllarca sürmüşse, çözümünün birden çok girişim gerektirmesi muhtemeldir. Geçmişte çözüm bulunamamış olması, çözümlenemez olduğu anlamına gelmez, yalnızca daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği anlamına gelir.”

1997-2007 yılları arasında İngiltere Baş Müzakerecisi, Kuzey İrlanda çözümünde büyük rol oynamış Jonathan Powell’n bu sözleri önemli. Geçmiş yerel ve uluslararası tecrübelerden güç alarak yeni diyalog, müzakere ve çözüm süreçleri tasarlamak ve yolu yaratmak zorundayız.

Bugün toplum ve siyaset olarak, çözüm sürecinde ulaşılan yerin çok gerisindeyiz. Güvensizlik daha da derinleşti. Ama 2013-2015 yıllarındaki çözüm sürecinde ve sonrasında yaşananlardan sonra, bugün Kürt sorununda çözüm fikri, silahlara veda edilmesinin toplumsal ve siyasal zeminleri gelişti, bir anlamda zorunlu bir hal aldı.

Kürt meselesinin çözülmesi gereken birçok boyutu oluştu. Ancak bunların çözümü için şiddete gerek olmadığı, sorunların demokratik siyaset içerisinde çözümü fikri toplumda daha da güçlendi.

Bugün bölgesel ve küresel gelişmelere paralel, Kürt sokağında ciddi değişim yaşanıyor. Ana dil talebi gibi talepler güçlü olarak öne çıkıyor. Diğer toplumsal kesimlerde bu türden taleplerin tartışılabilir ve konuşulabilir olarak görülmeye başlanması, bunun güçlenmesi, yeni bir müzakere alanını ve çözüm yolunu inşa etmeyi mümkün kılıyor.

Hiçbir şey eski gibi olmayacak. Daha çetin, daha karmaşık ve çok aktörlü, bugünün dünyasının ruhuna ve yönelişine uygun yol, yöntem ve politik çerçevede bir çözüm süreci olabilir.

Çatışma çözümünün güvencesi; yol haritasının politik sahiciliği, kurumları, kuralları ve yasal meşruiyet zeminiyle toplumsal kapsayıcılık düzeyidir. Silahlara veda, siyasete merhaba kararı almakta daha fazla geciktikçe, kapımızda yangın tehlikesi büyüyor artık.

(Yeni Arayış – Kürt Sorunu dosyası)

DİĞER YAZILARI Yine mi yeni anayasa? 01-01-1970 03:00 Kürt sorunu başka bahara kalamaz 01-01-1970 03:00 Erdoğan’dan 15 gün içinde iki farklı seçim mesajı 01-01-1970 03:00 Sonucu belirleyen siyasal umut değil, iktidara tepki 01-01-1970 03:00 Seçim, sonuçlar, birleşik demokratik toplumsal hareketin inşası 01-01-1970 03:00 Kürt hareketi, DEM Partisi yeni bir eşikte 01-01-1970 03:00 Filistin'de Soykırım, İstanbul'da Vicdan Mahkemesi 01-01-1970 03:00 Burcu Köksal'ın ayrımcılığı, CHP'nin tutumu 01-01-1970 03:00 Diyarbakır ile İstanbul'un 'siyasi dertleri' neden yıllardır ortaklaştırılamıyor? 01-01-1970 03:00 1 Nisan'da DEM Parti'yi bekleyen tehlike 01-01-1970 03:00 Korku parantezindeki muhalefet 01-01-1970 03:00 CHP nereye? 01-01-1970 03:00 2028 seçimleri öncesi 31 Mart 01-01-1970 03:00 Can Atalay kararı ve anayasasız rejim 01-01-1970 03:00 Seçim öncesi yine Kürt oyu 01-01-1970 03:00 ‘Terör’, Kürt sorunu ve siyaset 01-01-1970 03:00 Gazze'de soykırım ve Filistin'e Özgürlük Platformu 01-01-1970 03:00 Mezar kazıcılarına karşı barışta ısrar etmek 01-01-1970 03:00 Kürt Çalışmaları Merkezi’nin verileri çözüme davet 01-01-1970 03:00 Barışçı yerel yönetimler 01-01-1970 03:00 Rantçı değil, insancıl yerel yönetim 01-01-1970 03:00 Çürüme, kabahatin büyüğü sende be kardeşim 01-01-1970 03:00 Gazze savaşı ve terör güvenlik parantezi 01-01-1970 03:00 CHP’de yerel seçimlere yaklaşımda da değişim gerek 01-01-1970 03:00 CHP Genel Başkanı Özel'in, yerel seçimlerde Kürt sorunuyla imtihanı 01-01-1970 03:00 Cumhuriyetin yüzüncü yılı kutlaması 01-01-1970 03:00 Cumhuriyetin ikinci yüzyılının eşiğinde Kürt Sorunu 01-01-1970 03:00 İnsanlık öldürülüyor, Netanyahu yargılanmalı 01-01-1970 03:00 Filistin sorunu, evrensel değerlerin araçsallaştırılması 01-01-1970 03:00 Gezi Davası ve Osman Kavala 01-01-1970 03:00 Celalettin Can örneği ve infaz sisteminde ayrımcılık, keyfilik 01-01-1970 03:00 Yeni anayasa yapmanın zorlukları 01-01-1970 03:00 Millet İttifakı'nın kendilerini yalanlama yarışı 01-01-1970 03:00 Yenilgi ve beş yıllık denemişlik gölgesinde yerel seçimler 01-01-1970 03:00 1 Eylül’de barış hakkını hatırlamak 01-01-1970 03:00 Türkiyelileşme, Üçüncü Yol muhasebesi 01-01-1970 03:00 İmamoğlu’nun gönlünde yatan Cumhurbaşkanlığı 01-01-1970 03:00 Yerel seçimlerde yanlış hesaplar 01-01-1970 03:00 Diyanetin müdahil olmak istediği Kobanê davası 01-01-1970 03:00 Muhalefetin krizi ve yeni sol 01-01-1970 03:00 Cumhuriyetin ve Lozan’ın ikinci yüzyılı 01-01-1970 03:00 Yerel seçimler ve Kürtler 01-01-1970 03:00 Yeni bir yol ama nasıl... 01-01-1970 03:00 İkinci turda puslu hava 01-01-1970 03:00 Ülkem insanı korkularının esiri 01-01-1970 03:00 Türk siyasetinin mayınlı tarlası 01-01-1970 03:00 Cumhurbaşkanı Kılıçdaroğlu ile Türkiye Yüzyılı 01-01-1970 03:00 Kürtlere operasyonun bir başka boyutu 01-01-1970 03:00 14 Mayıs sonrası toplumsal barış 01-01-1970 03:00 TİP ve ÖDP benzerliği 01-01-1970 03:00 Merak edilen, seçimlerden sonraki Türkiye 01-01-1970 03:00 Muhaliflerin seçimlere çoklu listeyle girmelerinin tehlikeli riski 01-01-1970 03:00 İktisat politikalarının restorasyon kongresi 01-01-1970 03:00 Seçime barış açısından bakmak 01-01-1970 03:00 3 Mart krizi, risk ve olanak 01-01-1970 03:00 Kızılay'ın çökertilme serüveni 01-01-1970 03:00 Deprem, muhalefeti bekleyen sorumluluk 01-01-1970 03:00 Depremle toplumsal mücadele, güçlü yerel yönetimlerle yapılır 01-01-1970 03:00 İkinci yüzyılda yanlış cumhuriyetin restorasyonu 01-01-1970 03:00 HDP'li Kürt seçmenle sandıkta ittifak stratejisi 01-01-1970 03:00 AK Parti'nin Kürt seçmeni oyunu 01-01-1970 03:00 İkinci yüzyılın eşiğinde seçime giderken muhalefet 01-01-1970 03:00 Ucube sistem: İttifak resmi, koalisyon fiili 01-01-1970 03:00 Saray'ı yolcu etmek işin kolay kısmı 01-01-1970 03:00 BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve dünya nizamı 01-01-1970 03:00 Demirtaş'a yapılan öneri ve muhataplık meselesi 01-01-1970 03:00 13 Kasım ve 19 Kasım'da muhalefet imtihanı 01-01-1970 03:00 AK Parti Türkiye'sinde, sosyalist solun krizi 01-01-1970 03:00 AK Parti ile 20 yıl, üç farklı dönem 01-01-1970 03:00 İkinci yüzyılda Cumhuriyet 01-01-1970 03:00 Suçların araştırılmasının dünü, bugünü 01-01-1970 03:00 Demirtaş'ın Meclis Araştırma Komisyonu önerisi ve ek birkaç soru 01-01-1970 03:00 Anaların konferansı, acıya ve söze kendini kapama 01-01-1970 03:00 Türkiye Cumhur İttifakı'ndan da Altılı Masa'dan da büyük 01-01-1970 03:00 3. İttifak, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'den daha ötesi 01-01-1970 03:00 Muhalefetteki belirsizlikler iktidarı güçlendiriyor 01-01-1970 03:00 Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı 01-01-1970 03:00 Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı sorunu 01-01-1970 03:00 Çürümüş sistem ve Hakan'ın kemikleri 01-01-1970 03:00 Suriye'de şark kurnazlığı, Türkiye'nin barışı 01-01-1970 03:00 AK Parti'nin 21. yaşı, 6'lı masanın 7. toplantısı 01-01-1970 03:00 Helalleşme için kritik eşik 01-01-1970 03:00 Suriye'nin Rojava bölgesine yeniden askeri müdahale 01-01-1970 03:00 İki toplantının farkı, muhalefetin açmazı 01-01-1970 03:00 Maltepe mitingi ve yaklaşan seçimler 01-01-1970 03:00 Osmanlı'nın mirası, Gezi'nin tozu 01-01-1970 03:00 Sivil toplum ve hak temelli mücadele 01-01-1970 03:00 Ukrayna savaşı büyüyor 01-01-1970 03:00 NATO ve savaş karşıtlığı, barışın inşası 01-01-1970 03:00 Verilerle, bir arada yaşamın ve barışın zemini 01-01-1970 03:00 Diyarbakır ziyaretinden dersler 01-01-1970 03:00 Yeni tip savaş her şeyi şekillendiriyor 01-01-1970 03:00 Belarus, Ankara Toplantıları ve Barış Hakkı 01-01-1970 03:00 Sürdürülebilir barış, anadil hakkı ve küresel düzen 01-01-1970 03:00 Liderler zirvesinde HDP'nin olmamasının anlamı 01-01-1970 03:00 Muhalefet çok şeye, iktidarla aynı pencereden bakıyor 01-01-1970 03:00 Gül'ün gitmesi, Bozdağ'ın gelmesi 01-01-1970 03:00 Erdoğan'ın İmralı siyaseti çıkmaz yolun sonu 01-01-1970 03:00 2022 yılında gözler CHP ve HDP'de 01-01-1970 03:00 2022, 2021'e benzemesin 01-01-1970 03:00 Ölüye saygı ve adalet 01-01-1970 03:00 İktidar bütün Türkiye'yi cezaevine dönüştürdü 01-01-1970 03:00 MGK Kararları'nda ekonomik tehdit tanımlaması 01-01-1970 03:00 Yeni dönemde çatışma çözümünü bugünden düşünmek 01-01-1970 03:00 Helalleşme, geçmişle yüzleşme 01-01-1970 03:00 Cumhur İttifakı'nın 'yiğitleri, kahramanları' 01-01-1970 03:00 Muhalefetin ikili tezkere tutumu ve ikili ittifak 01-01-1970 03:00 Tezkereye kalkan eller 01-01-1970 03:00 Sivil toplum ve siyasi krizden çıkış 01-01-1970 03:00 10 Ekim katliamı, Davutoğlu, hakikat arayışı 01-01-1970 03:00 CHP'nin 01-01-1970 03:00 HDP'nin deklarasyonu, yeni bir yol arayışı 01-01-1970 03:00 Kılıçdaroğlu'nun son çıkışı ve Kürt barışı 01-01-1970 03:00 HDP'siz ittifakın önü kapalı 01-01-1970 03:00 Görünürdeki yeni çözüm süreci değil 01-01-1970 03:00 Yangın, bir arada yaşam ve demokratik siyaset hakkı 01-01-1970 03:00 Türkiye'nin önündeki engelleri kaldırmak 01-01-1970 03:00 Yeni barış sürecinin zamanı 01-01-1970 03:00 HDP'li Kürt Deniz'in öldürülmesi, 12 Eylül öncesi sağ-sol çatışması 01-01-1970 03:00 İstanbul'daki Suriyeli sığınmacılara yönelik algı ve tutumlar 01-01-1970 03:00 Türkiye'nin karanlık döneminde geleceğe yönelmek 01-01-1970 03:00 Yönetememe sorunu büyüyor 01-01-1970 03:00 Sedat Peker sahnedeyken Susurluk'u anımsamak 01-01-1970 03:00 Polis devleti olma yolundayız 01-01-1970 03:00 1915, Ankara'da HDP Davası 01-01-1970 03:00 Siyasetin halleri ve emekli amiraller 01-01-1970 03:00 Darbe tartışması ve siyasetin dizaynı 01-01-1970 03:00 Çözüm projesi HDP'yi savunmak, Bilgen’in paylaşımları 01-01-1970 03:00 HDP'yi kapatmak ve milliyetçi hegemonik otoriterlik 01-01-1970 03:00 Muhalefete yeni bir yol haritası gerek 01-01-1970 03:00 28 Şubat dersleri, bugüne yansımalar 01-01-1970 03:00 İktidar ortaklarının HDP karşıtı mücadelesinin sonuçları 01-01-1970 03:00 Devlet ne zamandır eleştirilemez oldu 01-01-1970 03:00 Her yerde, her koşulda yaşatabilmek 01-01-1970 03:00 Boğaziçi, yeni anayasanın zamanının gelmediğini gösteriyor 01-01-1970 03:00 Güçlendirilmiş parlamenter sistem yol haritası 01-01-1970 03:00 Militanlaştırılan toplum ve krizden çıkış olasılığı 01-01-1970 03:00 ABD seçimleri, sorunlar, risk ve imkân 01-01-1970 03:00 ABD'deki faşizan kalkışma 01-01-1970 03:00 HDP'yi kapatmak ve seçmeni seçeneksiz bırakmak 01-01-1970 03:00 Roboski katliamı, bellek ve gelecek mücadelemiz 01-01-1970 03:00 Türk siyasetinin bataklığı, 10 Aralık ve Barış Hakkı 01-01-1970 03:00 Çözümün / Barışın zamanı yok 01-01-1970 03:00 Artık AKP demek, aynı zamanda Bahçeli demek 01-01-1970 03:00 AKP'nin manevraları siyasal krizi çözemez 01-01-1970 03:00 ABD seçim sonuçları ve Kamala'nın seçilmesi 01-01-1970 03:00 Kabahatin büyüğü sende, fark et artık 01-01-1970 03:00 ABD seçimlerinin muhalefete öğretecekleri 01-01-1970 03:00 HDP'nin 8. yılı ve Bilgen’in çağrısı 01-01-1970 03:00 Babacan, Konya’da, Ankara’da konuşsa 01-01-1970 03:00 HDP'ye operasyonun farklı boyutu 01-01-1970 03:00 TTB ile dertleri 01-01-1970 03:00 Sağlık mı eğitim mi ikilemi olmaz 01-01-1970 03:00 Yeni Adli Yıl ve AİHM Başkanı Spano 01-01-1970 03:00 21. yüzyılda insan kalma mücadelesi 01-01-1970 03:00 Eksen değişmiyor, algı operasyonu sürüyor 01-01-1970 03:00 Barış için ezberlerimizi bozmalıyız 01-01-1970 03:00 Seçimler yaklaşırken CHP ve yeni arayışlar 01-01-1970 03:00 Fikri Sönmez'in bilinmeyen hikâyesi 01-01-1970 03:00 CHP'nin Genel Kurulu'na bir bakış 01-01-1970 03:00 Yeni Sistemi'nin İkinci Yılında Türkiye 01-01-1970 03:00 Ayasofya, Osmanlı Türkçülüğü 01-01-1970 03:00 CHP kurultayı ve iç tutarlılık 01-01-1970 03:00 Barış, demokrasi mücadelesi ve adalet arayışı 01-01-1970 03:00 Barış ve Yürüyüş Hakkı 01-01-1970 03:00 Milletvekilleri neden tutuklandı? 01-01-1970 03:00 Korona günlerinde ırkçılık ve gezi 01-01-1970 03:00 İktidar koronavirüsü fırsata dönüştürmek istiyor 01-01-1970 03:00 İYİ Parti kavşakta 01-01-1970 03:00