Sahi ne zaman göreceğiz bu pankartı işyerlerimizde?

Sağlıkta ardı ardına grevler gerçekleşiyor. Tek günden 2'ye, sonra 3'e, hafta sonlarını da ekleyin üstüne, süresiz greve evrilecek gibi görünüyor.

Bu yazı kaleme, daha doğrusu klavyeye alındığı saatlerde hâlâ ilgili bakanlık konuyla ilgili bir adım atmamıştı. Ama ben devam edecek grevlerin selameti açısından bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Artık yuvarlanmış sözcüklere eklendi âdeta. "Covid tanı ve tedavileri, kanser hastalarının tedavileri, diyaliz ve acil tedaviler... aksamayacak" şeklinde greve giriş yapılıyor. Aynı ağız devlette de kar, fırtına gibi gündemler olunca kendisini gösteriyor. Grev çağrısına bunu ekleyen arkadaşlar grevden azade halde tuttukları bu alana dair ne gibi bilgilere sahipler?

Tamam, ben de diyaliz ve kanser tedavileri konusunda ahkâm kesemem ama... Biliyorum ki acilde grev mümkün.

Bunu biraz açayım:

Karar alıcıların acil servislerdeki yeşil alanı kapatalım önerisinin de gerçekliği yoktur.

Yine hiçbir acil şikâyeti olmayan hasta ya da hasta olmayanlar beni doktorun olduğu alana verin deyip açık, belki de tek alana, sarı alana geçecektir.

Yani doktoru görene kadar durmayacaktır.

Grev günlerinde bu başvuru katlanarak artacaktır. Hiçbir acil şikâyeti olmayan kimseler nerdeyse tek başına çalışan biricik hekimin üzerine çullanacaktır. Bu şimdinin sorunu değil, yılların birikmişliği var. Grevin en önemli gerekçelerinden biri olan sağlıkta şiddetin sebeplerinden en önemlisi de bu.

Kimsenin grev kararı alıyor diye bir meslektaşını yapayalnız hastalarla baş başa bırakmaya hakkı yoktur. Sağlık ekip işi değil mi? Bu grev acil servislerin kronik sorunlarına daha komplike sorunlar ekleyecekse ne anlamı var grevin? Kaldı ki ortada grev kırıcılık var ise o grev amacına ulaşamaz.

Daha önce de yazdım, söyledim: Grev, işe gelmemek değildir, bizatihi işe her zamankinden daha ciddi, belki jilet gibi takım elbise ile, en saygın giysisi ile gelmektir. Peki sağlıkçı, grev günü işe gelip ne yapacak?

Kapıda nöbetleşe duracak bir ekip gelenlere grevin sebeplerini anlatacak. Sadece acil vakalar kabul edileceği için kalabalık bir şekilde, belki daha triajda dik bir duruş ile acil olmayan vakalar geri çevrilebilir.

Kalabalık duruş olası darp vakalarında karşıdakinin fazlasıyla düşünmesini sağlar. İleriki aşamalarda acil müdahale gerektirebilecek ilgili uzmanlık ve profesyonellik gerektirebilecek durumlar için greve katılacak hekimlerden nöbet ekipleri oluşturulabilir.

Grev, sabahtan akşama bir süreç değildir. Bu planlama 24 saat hesabıyla yapılmalıdır. Yoksa akşam 16 00'dan sonra grev havası kaybolmuş, gitmiş oluyor.

Efendim neymiş, grev kararı alan kurumlar, dernekler, uzmanlık dernekleri varmış.

Doğru, acilin büyük ölçüde yükünü çeken pratisyen hekimlerin elle tutulur bir örgütlülüğü yok ama bu yaratılana kadar en azından bu yazıdaki öneriler dikkate alınmalıdır.

Gerçekten bu yapılırsa grev etkili ve sonuç alıcı olur ve işyerlerimize, "Bu işyerinde grev var" pankartları asabiliriz.