Bir uzvumuzu bir yere vurduğumuzda o yerimizde bir şişlik olur. Ödem dediğimiz o şişliği hastaya anlatmak zor oluyorsa Tom ve Jerry'yi izlemiş bir kuşak olarak fare Jerry, Tom’un kafasına vuruyor ve orda bir pıtırcık oluşuyor. Şişlik, ödem dediğin şey, o tomurcuk işte.

Neden ağrıyor sorusunun cevabı ise, vücut "beni kötü kullandın" diyor, "bir süre müsaade et bana" şeklinde. Ya da ağrımasa insanlar duvarları yıkmak ya da toprağı kazmak için ellerini ayaklarını kullanırlardı denebilir. Ne gerek olabilir ki greydere, ekskavatöre?

İdrarda yanma genelde bir idrar yolları iltihabı belirtisidir ve acilde tedavi almasındansa poliklinikler açıkken asm'lerden, ürolojiden ve hatta hasta kadın ise kadın doğumdan tedavi alması daha iyidir. Gördüğünüz gibi kadınların şansı biz erkeklerden yüzde 50 fazla. Erkekler kadın doğuma gidemez, kadınlar gidebilir. Yine dismenore (âdet ağrısı) ile gelen genç kadınlardan öğrendim. Bir kadın ömrü boyunca bu aybaşı ağrılarını çekmez. Hemcinslerine ama yaşça büyük olanlarına bakın, o gençler kadar ıstırap çekmezler, aybaşlarında onlar kadar acile başvurmazlar ağrı için. Peki ne oluyor? Zamanla geçmeyecekse ne oluyor? Evlilik, daha doğrusu doğum ama özellikle sezaryen doğum değil, normal vajinal doğum yapan kadınlarda bu aybaşı ağrılarının derecesi azalıyor, nerdeyse hiç acile bu şikâyetle başvurmuyorlar. Kadın doğumcu meslektaşlarım nedense bu bilgiyi hastalarıyla paylaşmıyorlar pek fazla.

Göğüs travmaları eğer bir iç kanamaya ya da hava kaçağına (pnömotoraks) sebebiyet vermeyecek derecede hafifse bunlar olmadan da ağrısı uzun sürer. Sebebi yine travmalarda göğüs bölgesinin dinlenememesidir. Ayağımızı, bacağımızı kolumuzu vurduğumuzda dinlendirebiliriz, kafamız zaten diğer uzuvlarımıza göre daha az hareket eder ama göğüs kaslarımız biz uyurken bile çalışır ve dinlenmesi, yani hareketsizliği nerdeyse hiç olmadığından iyileşmesi daha uzun sürer ve ağrısı da uzun sürer.

Fizik tedavinin felsefesi bir binanın taşıma sistemine benzetilebilir. Taşıyıcı ana kolonlar olan dizlerin ya da bel omurlarının yükünü azaltmak için bu yapıların etraflarındaki kas kütlelerini güçlendirip taşımaya yardımcı olmasını sağlamak temel prensiptir ftr için. Yani binayı sadece sütunları ile değil, duvarları ile de ayakta tutmaktır mesele.

Cerrahi girişimler hastayı yatırarak yapılmalıdır. Bu damlacık enfeksiyonundan sağlıkçıyı korur ve kanama olursa kanın fışkırma hızına yerçekimi engeli koyarak yine sağlık personelini korur.

Burun kanamaları için genelde burunun kemik ile kıkırdağın birleştiği yerin sıkılması ve en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi önerilir. Ama o sağlık kuruluşuna gelene kadar o kanama durur. Acilde de yapacak bir şey kalmamıştır.

Kadın Doğum'un tam ismi Kadın Doğum ve Obstetrik'tir.

AKP'nin içini boşalttığı ve işlevsizleştirdiği Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin tam ismi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi'dir.

Kulak Burun Boğaz hastalıklarının tam ismi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı şeklindedir.

Faxri078@gmail.com