Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Vladivostok kentinde gerçekleştirilen Doğu Ekonomik Forumu'na katıldı.

Putin, burada yaptığı konuşmada, "Ukrayna tahılının ülkeden çıkarılması için her şeyi yaptık. Bunu Türkiye ile beraber yaptık. Türkiye'yi arabulucu ülke olarak dışarıda bırakırsak, Ukrayna'dan çıkarılan tahılın neredeyse hepsi gelişmekte olan yoksul ülkelere değil AB ülkelerine gitti" dedi.

"2 milyon ton tahılın sadece 60 bin tonu Afrika ülkeleri gibi yoksul ülkelere gönderildi"

Birleşmiş Milletler'in (BM) gıda programı ile Ukrayna'dan ayrılan 87 gemiden sadece ikisine tahıl yüklendiğini, bu gemilerle de sadece 2 milyon ton tahılın 60 bin tonunun ülkeden çıkarıldığını belirtti.

Ukrayna'dan çıkarılan tahılın sadece 60 bin tonunun Afrika ülkeleri gibi yoksul ülkelere gönderildiğini kaydeden Putin, Avrupa ülkelerini "gelişmekte olan ülkeleri kandıran koloniciler" olarak tanımladı.

Putin, şöyle devam etti:

Belki de Ukrayna'dan çıkarılan tahılın ve ticari gıda ürünlerinin (Avrupa'ya) gidişini sınırlamak üstünde düşünmek gerekiyordur. Bu konuda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile muhakkak istişare edeceğim.

"Rusya’nın enerjiyi silah olarak kullandığını söylüyorlar"

Ukrayna'daki tahılın ülkeden çıkarılmamasının yoksul ülkelerde gıda krizi yaşanmasına neden olabileceği yönündeki argümana karşılık, ülkeden çıkarılan tahılın büyük kısmının Avrupa'ya gönderilmesi nedeniyle, İstanbul'da yapılan ve 120 gündür yürürlükte olan tahıl anlaşması için, "Utanmadan yapılmış bir başka aldatma. Bizi aldattılar" dedi.

Bununla birlikte, tahıl anlaşmasının Ukrayna tahılının ülkeden çıkarılmasının yanında Rus gıda ürünlerinin dünya pazarlarına ulaşması önündeki engellerin kaldırılmasını da içerdiğini hatırlatan Putin, sözkonusu sınırlamaların hâlâ kaldırılmamış olması nedeniyle küresel gıda fiyatlarının artmaya devam ettiğini belirtti.

Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu, öyle sinsice düzenlenmiş bir yapı ki, doğrudan bir yaptırım bulunmasa da lojistikle, gemilerin taşıdığı yüklerle, para transferiyle ve sigortalarla ilgili kısıtlamalar var. Böyle bir yaklaşımla dünyadaki gıda sorununun boyutu sadece büyür, bu da benzeri görülmemiş insani bir felakete yol açabilir.

Ülkesinin enerjiyi silah olarak kullandığı suçlamalarını da reddeden Putin, "Rusya’nın enerjiyi silah olarak kullandığını söylüyorlar. Bir saçmalık daha! Nasıl bir silah kullanıyormuşuz? Talepler doğrultusunda talep edildiği kadar enerji tedarik ediyoruz" diye konuştu.

"Hiç de örtük olmadan ortaya koydukları saldırgan girişimler"

Rusya lideri, Gazprom'un gaz akışını durdurduğu Kuzey Akım-1 boru hattına ilişkin ise, Alman Siemens üretimi boru hattı türbininin kendilerine hâlâ teslim edilmemiş olmasına atıfla, "Bize türbini verin ve yarın Kuzey Akım-1 boru hattından gaz akışını başlatalım. Fakat vermiyorlar" dedi.

Putin, Rus gazının Avrupa'ya ulaşımının kısıtlanmış olmasıyla ilgili olarak, Kiev'in Rus gazının Ukrayna üstünden transit geçisini sınırlandırdığını, Polonya'nın Belarus üstünden sevkıyatı durdurduğunu ve Avrupa'nın da Gazprom'u, boru hattı türbinini Kuzey Akım-1 için faaliyete geçirmesini imkânsız bir pozisyona soktuğunu kaydetti.

Rusya lideri şöyle devam etti:

Koronavirüs pandemisinin yerini, dünyanın tamamını etkileyecek başka küresel tehditler aldı. Bunu söylerken, Batı'daki yaptırım telaşından, kendi davranış biçimlerini başka ülkelere kabul ettirmek, onları bağımsızlıklarından yoksun bırakmak ve onları kendi iradelerine itaat ettirmek için hiç de örtük olmadan ortaya koydukları saldırgan girişimlerden bahsediyorum.

Bununla beraber Asya-Pasifik bölgesi ülkelerinin dünyadaki rolünün ciddi anlamda arttığını kaydeden Putin, "Bölgedeki ortaklık ilişkileri insanlarımız için oldukça büyük yeni fırsatlar yaratacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Ticaretteki her sınırlama sadece fiyatların artmasına neden olur"

AB'nin Rus gazı ve petrolü fiyatı için bir üst limit belirlemek istemesine de değinen Putin, konuya ilişkin şunları söyledi:

Bu da başka bir aptallık, pazara uygun olmayan, geleceği olmayan yeni bir karar. Zira ticaretteki her sınırlama sadece fiyatların artmasına neden olur. Biz her daim uzun süreli sözleşmeleri temel aldık, zira herkes istikrarın süreceğine inanmak ister. Onlarsa spot fiyatlarda ısrarcı oldu ve aptalca kararlar aldılar. Fiyatlar 3 bin euro'ya fırladı. Şimdi ise bu durumdan nasıl kurtulacaklarını düşünüyorlar.

"Çıkarlarımıza uymaması halinde hiçbir şey tedarik etmeyeceğiz"

Enerji kontratlarındaki yükümlülüklerimizi tamamıyla yerine getireceğiz, fakat söylemeliyim ki eğer ki birileri bize bir şeyi dayatmayı denerse, bugün bize kendi iradelerini dayatabilecek bir konumda olmadıklarını söylemek isterim. Kendilerine gelsinler.

Kendi çıkarlarına uymaması durumunda Rusya'nın ülke dışına hiçbir ürün tedarik etmeyeceği uyarısında da bulunan Putin, şunları ifade etti:

Sözleşmelerle belirlenmiş birtakım yükümlülükler mevcut, ancak sözkonusu sözleşmelere aykırı olan siyasal kararlar alınırsa, biz de bu sözleşmelerin şartlarını yerine getirmeyeceğiz. Çıkarlarımıza uymaması halinde hiçbir şey tedarik etmeyeceğiz. Ne gaz, ne petrol, ne kömür, ne de mazot tedarik edeceğiz.