Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıldönümü dolayısıyla Meclis Tören Salonu'nda verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Özel, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in seçimin ardından kendisini kutlamak için aradığını, bu nedenle resepsiyondan önce Sezer'e teşekkür ziyaretinde bulunduğunu belirtti.

Anayasa açıklaması: 'Madem uymayacağız, niye değiştiriyoruz?'

Özel, Anayasa değişikliğine nasıl baktığı yönündeki bir soru üzerine, bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı dinlemeden konuşamayacağını belirtti.

Özel, "Ben, Sayın Erdoğan'ı dinlemeden müzakerelere kapıyı kapatmam." dedi.

Anayasa'nın uyulmak için yapıldığını ifade eden Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

Son Anayasa, Sayın Erdoğan için yapıldı, bu Anayasa'ya uyuyor mu? Mevcut Anayasa'ya uyan bir Erdoğan, bizimle geleceğe dönük bir Anayasa konuşabilir ama mevcut Anayasa'ya uyulmaması durumunu ben doğru bulmuyorum. Madem uymayacağız, niye değiştiriyoruz? Değiştireceksek, uyacak mıyız? O zaman güven artırıcı adımlara ihtiyaç var. O adımları görüşebilirim kendisiyle. Ama bugünkü şartlarda güven artırıcı adımlar, karşılıklı iyi niyet ve Anayasa'ya tam sadakat noktasına Sayın Cumhurbaşkanı yaklaşırsa, biz de kendisiyle müzakereye yaklaşırız.

'Türkiye'deki geniş toplumsal mutabakata bakmak gerekir'

Seçmenin Anayasa ihlalleri ve adaletin tecelli etmemesinden rahatsız olduğunu söyleyen Özel, "Müzakerelere kapıları kapatan bir anlayışımız olmayacak. Ama Anayasa konusu son derece hassas bir konudur. Durumun hassasiyetine ve Türkiye'deki o geniş toplumsal mutabakata bakmak gerekir. Anayasa konuşmak için Anayasa'ya uymak gerekir" diye konuştu.

'Millet erken seçim istemeden, ben istemeyeceğim'

Özgür Özel, "Seçim sonrasında erken seçimi gündeme getirmediğiniz için eleştirildiniz. Eğer saydığınız konular yerine getirilmezse siz CHP olarak erken seçimi gündeme taşır mısınız? Bununla ilgili adımlar atar mısınız?" sorusuna da şöyle yanıt verdi:

Ben ana muhalefet lideri olarak seçimde verdiğim söze bağlıyım ve bir erken seçim çağrım yok. 31 Mart seçimlerinin sonucunu böyle okumuyorum. Ama yarın hâlâ yanlışlar yapılır ve millet erken seçim talep ederse, ben erken seçimi en çok isteyecek kişiyim. Çünkü bir an önce iktidar olmak istiyoruz. Ama millet istemeden ben istemeyeceğim. Bu CHP'nin yeni dönem siyaseti, millete kulak veren, milletin tarafında siyaset.

Özel, bir soru üzerine, kalıcı ses kaybı olmaması için ses tellerinden ameliyat olmasının gerektiğini, aynı gün sinüsleriyle ilgili bir operasyon geçirdiğini, ardından da gözlerine mercek takıldığını, ayrıca saçlarını boyatmadığını, bununla ilgili sosyal medyadaki yorumları keyifle takip ettiğini de sözlerine ekledi.