Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York'ta düzenlenecek Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu görüşmelerine katılmak üzere 20-23 Eylül tarihlerinde ABD'ye gideceği duyuruldu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Erdoğan'ın 22 Eylül'de Genel Kurul'a hitap edeceğini; ziyaret kapsamında BM Genel Sekreteri ile çeşitli ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler yapacağını bildirdi.

Duran, Erdoğan'ın ABD'de yaşayan vatandaşların temsilcileri, Türk-Amerikan iş çevreleri ve düşünce kuruluşu temsilcilerinin katılacağı programlarda da yer almasının öngörüldüğünü açıkladı.

Golden Global'de ortaklık haklarını TMSF kullanacak

Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesinde İran bağlantıları nedeniyle daha önce ABD yaptırımlarının hedefi olan Golden Global Yatırım Bankası'na ilişkin de yeni bir karar alındı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankadaki toplam yüzde 99.98'lik paya ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi. Ardından banka yönetim kuruluna TMSF tarafından atamalar yapıldı.

ABD Hazine Bakanlığı daha önce Golden Global Yatırım Bankası'nın İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü adına on milyonlarca dolarlık işlemi kolaylaştırdığını öne sürmüştü. Banka ise sözkonusu iddiaları reddederek yaptırım kararında adı geçen kişi ve kuruluşların müşterisi olmadığını ve bu taraflarla işlem gerçekleştirmediğini açıklamıştı.

Mahan Air Türkiye uçuşlarını durduruyor

İran merkezli Mahan Air de Ankara ve İstanbul seferlerini 21 Eylül'den itibaren ikinci bir duyuruya kadar askıya alacağını açıkladı. Şirketin Türkiye'nin yanı sıra Umman ve Gürcistan seferlerini de durduracağı bildirildi.

Bank Mellat'ın faaliyet izni kaldırıldı

İran devletine ait Bank Mellat'ın Türkiye'deki faaliyet izni de BDDK tarafından kaldırıldı. Kurulun 18 Eylül tarihli kararıyla Bank Mellat Merkezi Tahran İstanbul Türkiye Merkez Şubesi'nin faaliyet iznine son verildi.

Erdoğan'ın ABD ziyareti öncesindeki birkaç günlük süreçte İran bağlantılı finans kuruluşları ve Mahan Air konusunda art arda yaşanan bu gelişmeler dikkat çekti. Ancak sözkonusu karar ve gelişmelerin Erdoğan'ın ABD ziyaretiyle bağlantılı olduğuna ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı.

Advert