CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bu haftaki grup toplantısında yeni parti kuracaklarını resmi olarak açıkladı.

Özel'in açıklamasının ardından parti içinde bir dizi toplantı yapıldı. Grup toplantısı sonrası 74 il başkanıyla bir araya gelen Özel, daha sonra 39'uncu Olağan Kurultay'da seçilen, ancak mahkeme kararıyla görevden alınan Parti Meclisi üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi (CAO) Yürütme Kurulu üyeleri ve A takımıyla görüştü.

Özel, hafta boyunca TBMM'de milletvekilleriyle de temaslarda bulundu.

Kapalı toplantıda oybirliği

TBMM'de saat 11.00'de yaklaşık 80 CHP'li milletvekili CHP grup salonunda bir araya geldi.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir başkanlığında yapılan kapalı grup toplantısı yaklaşık 15 dakika sürdü.

Emir, toplantının olağan prosedür kapsamında yapıldığını belirterek şunları söyledi:

Bu grup toplantısı olağan, prosedürün tamamlanmasını gerektiren, kimi grup faaliyetlerinin grup denetimine sunulduğu, milletvekillerinin denetlediği ve ibra ettiği süreçler var. Dolayısıyla bunları yapmak gerekiyordu. Bu işlemleri tamamladık ve mutlulukla ifade etmeliyim ki oybirliğiyle tamamladık.

90'ın üzerinde milletvekilinden kurucular kurulu için imza

Toplantının ardından CHP Grubu'na gelen milletvekilleri, CHP Grup Yönetim Salonu'nda yeni partinin kurucular kurulu için imza verdi. 90'ın üzerinde milletvekilinin imza verdiği öğrenildi.

Mutlak butlan kararı sonrası kurultay yapılması için imza veren ve Özgür Özel'i destekleyen bazı isimlerin ise yeni partiye geçmeyerek CHP'de kalmak istedikleri belirtildi. Bazı milletvekillerinin bu durumu Özel'le doğrudan paylaştığı ifade edildi.

Kuruluş dilekçesi için iki tarih öne çıktı

Kurucular kurulu için imza sürecinin bugün tamamlanması durumunda, milletvekillerinin istifa etmesi ve kuruluş dilekçesinin 24 Temmuz Cuma günü İçişleri Bakanlığı'na teslim edilmesi planlanıyor.

İmza sürecinin tamamlanmaması halinde dilekçe tesliminin 27 Temmuz Pazartesi günü yapılacağı belirtildi.

Saat 17.15 itibariyle TBMM'den ayrılan Özgür Özel'in yarın Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde cuma namazı kılması bekleniyor.

Özel'in kılacağı cuma namazı, Mustafa Kemal Atatürk'ün 23 Nisan 1920'de Meclis çalışmalarına başlamadan önce Hacı Bayram-ı Veli Camii'nde kıldığı cuma namazına referans olarak yorumlanıyor.

Milletvekilleri e-Devlet üzerinden istifa ediyor

BirGün'ün aktardığına göre, yarın kuruluşu ilan edilmesi beklenen yeni parti için CHP'li milletvekillerinin istifaları başladı. Milletvekillerinin e-Devlet üzerinden CHP'den istifa etmeye başladığı öğrenildi.

CHP'den ayrılan milletvekillerinin, 24 Temmuz Cuma günü kuruluşu ilan edilecek yeni partinin kurucular kurulu üyesi olacağı belirtildi.

Özel'den istifa videosu

Özgür Özel'in CHP'den istifasına ilişkin videonun 24 Temmuz sabah saatlerinde yayımlanacağı öğrenildi.

Yeni partinin yanı sıra, seçime girme yeterliliği bulunan Değişim Partisi'nin de ilan edileceği belirtildi.

Bazı vekiller hesaplarından CHP ibaresini kaldırdı

Öte yandan, bazı milletvekillerinin sosyal medya hesaplarındaki "CHP" ibaresini kaldırdığı görüldü. "CHP" ibaresini kaldıran vekiller arasında Yunus Emre, Süleyman Bülbül, Tuncay Özkan, Veli Ağbaba, Gamze Şengel Taşcıer, Gökçe Gökçen, Gökan Zeybek, Umut Akdoğan, Cemal Enginyurt, Seda Kaya Ösen, Süreyya Öneş Derici ve Deniz Yücel bulunuyor.

Advert