Rusya Savunma Bakanlığı Savunma Yönetimi Ulusal Merkezi Başkanı Tümgeneral Mihail Mizintsev, yaptığı açıklamada, "31 Mayıs 2022'de Moskova saatiyle 19.00 civarında, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin 79. Hava İndirme Tugayı'nın geri çekilen birlikleri, Rus Silahlı Kuvvetleri ve Donetsk Halk Cumhuriyeti birliklerinin ilerleyişini kimyasal bir bölge oluşturarak durdurmak amacıyla, Severodonetsk'teki Azot fabrikasında zehirli bir kimyasal madde içeren (nitrik asit) bir konteyneri havaya uçurdu" dedi.

Mizintsev, patlamanın ardından Kremennaya ve Rubejnoye yerleşimlerine doğru ilerleyen yaklaşık 1 km yükseklikte zehirli bir turuncu bulutun oluştuğunu iddia etti.

"Rus ordusunu Ukraynalı sivil nüfusu yok etmekle suçlamaya hazırlanıyorlar"

Tümgeneral Mizintsev, Ukraynalı aşırı milliyetçilerin Sumi bölgesindeki Şostka kentinde Rusya topraklarını bombalamak için Amerikan yapımı uzun menzilli füze sistemlerini konuşlandırmaya planladıklarını söyledi.

Mizintsev, "Yakın gelecekte ABD'den uzun menzilli füze sistemlerinin Şostka'ya getirilmesi bekleniyor, bu sistemler yardımıyla Ukraynalı militanlar, Ukrayna Güvenlik Servisi'nin (SBU) emriyle kentin konut bölgelerinden Rusya'nın sınır bölgesini bombalamayı planlıyor" diye konuştu.

Ukraynalı neo-Nazilerin bu şekilde Rus ordusunu ateşe karşılık vermeye kışkırtmayı ve ardından onları sivil altyapıya ayrım gözetmeksizin saldırmak ve Ukraynalı sivil nüfusu yok etmekle suçlamayı umduklarını vurgulayan Mizintsev, "Bu provokasyon sırasında Kiev makamlarının talimatı üzerine Ukraynalı ve yabancı gazetecilerin şehirde Ruslar tarafından sivillerin öldürüldüğü iddiasıyla Batılı haber ajansları tarafından geniş biçimde yayınlanacak sahte fotoğraf ve video içerikleri hazırlamaları için kullanılması planlanıyor" ifadelerini kullandı.

Rus komutan ayrıca, Sumi bölgesindeki bu insanlık dışı provokasyonun hazırlandığı bilgisinin yakalanan telsiz görüşmelerinden öğrenildiğini de öne sürdü.