Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Başkanlık'ta Yükseköğretim Kurulu ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası arasındaki işbirliği protokolü imza törenine katıldı.

Burada konuşan Özvar, protokolle harita ve geomatik mühendisliği programlarının Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sıralamasında daha yüksek başarıya sahip öğrenciler tarafından tercih edilmesinin amaçlandığını belirtti.

"İlk 4'e giren öğrencilere aylık 3500 liralık burs"

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası'nca 2022-2023 eğitim ve öğretim yılından başlamak üzere YKS yerleştirme puanına göre, alanında ilk 30 bin sıralaması içinde yer alan ve üniversitelerin harita ve geomatik mühendisliği birine ilk 4 sırada yerleşen öğrencilere eğitim bursu verileceğini belirten Özvar, "Öğrencilere verilecek net burs miktarı, aylık 3500 TL'dir. Burslar, her eğitim-öğretim yılında 9 ay süresince öğrencilere verilecektir. Verilecek burs, başarıyı önceleyen bir destek olmasından dolayı öğrencilerin yararlanabilmeleri için her yıl not ortalamalarının 100 üzerinden hesap edecek olursak 70 olması şartı aranacaktır" dedi.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ali İpek ise protokolün hayırlı olmasını dileyerek, "Bu mesleğin gelişmesi için iyi matematik bilen meslektaşlarımıza ihtiyaç var. Bunun da teşvik edilmesi gerekiyor, bunu da teşvik edecek olan bu konuda yetkili odamızdır" ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından YÖK Başkanı Özvar ile Oda Başkanı İpek, işbirliği protokolünü imzaladı.

Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen ve yatay geçiş şartlarını karşılayamayan öğrenciler

Özvar, daha sonra gazetecilerin Ukrayna'daki operasyon nedeniyle Türkiye'ye dönmek zorunda kalan Türk öğrencilerin durumuna ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir an önce operasyonun durdurulmasını arzu ettiklerini söyleyen Özvar, şöyle konuştu:

YÖK olarak Ukrayna'da okuyan öğrencilerimiz için öncelikle üniversiteler arasında yatay geçiş imkânı sağlayarak öğrencilerimiz için bir kolaylık vereceğimizi ifade etmiş olduk. Öğrencilerimiz arasında bu yatay geçiş şartlarını yerine getirenler arasında Türkiye'deki devlet üniversitelerine yerleşme imkânı bulabilecekler. Yatay geçiş şartlarını karşılayamayan öğrencilerimiz için ise YÖK olarak düşündüğümüz çare, özel öğrenci statüsü. Oradan gelen öğrencilerimiz üniversitelere başvuruda bulunabilecekler.

Başvuru sayısı 3 bine ulaştı

Ülkemize gelen öğrencilerin, hangi üniversitede okudukları, hangi programa devam ettikleri, kaçıncı sınıfta oldukları, bunların bilgileri yükseköğretim açısından fevkalade önemli. Bu sebeple Ukrayna'dan gelen öğrencilerimizin öğrenim bilgilerini beyan edecekleri bir internet sayfası tasarladık. Bu internet sayfasına girerek öğrenim bilgilerini bizlerle paylaşmalarını istedik.

Başvurular halen devam etmekte. Bugün itibarıyla bu başvurular 3 bini bulmuş vaziyette. Bu başvuruların daha ne kadara ulaşacağını kestirmemiz mümkün değil. Zira oradaki bütün öğrencilerin tamamının buraya gelip gelmeyeceği bilmiyoruz. Bunun için belli bir süre olacaktır. Başvurular bitmeden sayı paylaşmak mümkün değil. Burada tabii hakkaniyeti, eşitliği, fırsat eşitliğini gözeteceğiz. Özel öğrenci statüsünde öğrencilerimiz Türkiye'de bir müddet misafir olarak, konuk olarak, öğrenci olarak eğitimlerine devam edebileceklerdir. Öğrencilerimizi dışarda bırakmak istemeyiz.