İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği'nce, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 22 Ocak'ta tutuklanan Sedef Kabaş hakkındaki soruşturma tamamlandı.

Erdoğan 'şikâyetçi', Soylu ve Karaismailoğlu 'mağdur'

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Basın Bürosu'nca hazırlanan iddianamede, gazeteci Sedef Kabaş "şüpheli", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "müşteki", İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu "mağdur" sıfatıyla yer aldı.

"CİMER ve savcılığa dilekçeyle pek çok şikâyette bulunuldu"

Televizyon programındaki konuşmasında "Cumhurbaşkanına hakaret " nitelikte söz ve beyanları üzerine Sedef Kabaş hakkında savcılıkça re'sen soruşturma başlatıldığı belirtilen iddianamede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatları tarafından da şikâyet dilekçesi verildiği aktarılarak, CİMER aracılığıyla ve savcılığa dilekçe sunularak da pek çok şikâyette bulunulduğu, bu şikâyetlerin aynı mahiyette olması nedeniyle birleştirildiği kaydedildi.

"Erdoğan'ın kişilik haklarına saldırmayı alışkanlık haline getirdi"

Sedef Kabaş'ın televizyondaki Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik tahkir içeren ifadelerini, Twitter hesabı üzerinden de yinelediği belirtilip şüphelinin alenen müştekinin kişilik haklarına saldırmayı alışkanlık haline getirdiği, müştekinin şeref, onur ve haysiyetine yönelik ağır ifadeleri tekrar tekrar kullanarak suç işleme yönündeki iradesini yinelediği belirtilerek, yapılan suç duyurusuna karşılık açılan soruşturmanın da suçun aynı olması nedeniyle birleştirildiği belirtildi.

Sedef Kabaş'ın polisteki ifadesi

Sedef Kabaş'ın programda yaptığı konuşmasının dökümüne yer verilen iddianamede, polis ifadesinde "hakaret kastının olmadığını, canlı yayında sarf etmiş olduğu bir atasözü olduğunu, bir durumu anlatmak için kullandığını, anlamı güçlendirmek için kullandığı bir metafor olduğunu, Cumhurbaşkanı dahil kimseyi kastetmediğini" söyleyerek suçlamayı reddettiği vurgulandı.

"Cumhurbaşkanının şeref ve saygınlığına alenen saldırı"

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına ve Yargıtay kararlarına yer verilen iddianamede, Sedef Kabaş'ın "ithafının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik olduğu ve yazılı basına göre çok daha hızlı ve güçlü bir etkiye sahip olan görsel yayın aracılığıyla söylemlerini etkili biçimde umuma yaydığı, beyanlarının eleştiri sınırlarını aştığı, Cumhurbaşkanının şeref ve saygınlığına alenen saldırı mahiyetinde olduğu, açıklamasında kamu yararının olmadığı" kaydedildi.

İddianamede, "Hakarete varmadan eleştirel düşüncesini açıklama imkânı olmasına rağmen hakaret içerikli söz ve beyanların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı damgalama amacı taşıyan, nefrete kışkırtma ihtimali olan ve hoş görülebilir bir seviyenin üstünde eleştiri sınırını aşan nitelikte olduğu, bu haliyle de basın ve ifade özgürlüğünden yararlanılamayacağı" belirtildi.

Cumhurbaşkanına hakaretten 7 yıla kadar hapis talebi

Sedef Kabaş'ın Cumhurbaşkanı'na yönelik hakaret içeren sözü birden fazla kez sarf etmesi gerekçesiyle zincirleme olarak "Cumhurbaşkanına hakaret" suçundan 1 yıl 5 aydan 7 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Soylu ve Karaismailoğlu'na yönelik sözleri nedeniyle 4 yıl 8 aya kadar hapis istemi

Ayrıca 14 Ocak'taki programda da Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik sözlerinin de "kamusal tartışmaya katkı sağlamayan, kişilerin şeref, haysiyet ve namusu, toplum içindeki itibarı, saygınlığını küçük düşürmeye yönelik, hoş görülebilir seviyenin üstünde eleştiri sınırlarını aşan nitelikte olduğu" belirtilerek, "Kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" suçundan iki kez olmak üzere toplam 2 yıl 4 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianame kabul edilirse Sedef Kabaş önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.