Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, savaş çıktığının söylenip söyleyemeyeceği sorusu üzerine, Donbass'ta gerçekleşenin bir özel operasyon olduğunu, yaşananların savaş olarak tanımlayamayacağını söyledi. Ukrayna'nın işgalinin sözkonusu olmadığını belirten Peskov, bu kelimenin kullanılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Peskov, Donbass'taki operasyonun ne kadar süreceğine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in karar vereceğini bildirdi.

"Rus halkı operasyonu destekliyor"

Rusya halkının, ülkenin Donbass'ta yürüttüğü operasyona nasıl tepki vereceğine ilişkin bir soru üzerine Peskov, Rusya nüfusunun önemli bir çoğunluğunun, Putin'in Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerini tanıma kararını desteklediğini ifade ederek, Rusya'nın bu cumhuriyetlerin isteği üstüne Donbass'ta yürüttüğü operasyona gösterilecek desteğin oranının da düşük olmayacağına inandıklarını belirtti.

Peskov ayrıca, Donbass'ta yaşananlara finans piyasalarının verdiği "duygusal tepkinin" bir süre sonra dengeleneceğini belirterek, piyasaların verdiği bu duygusal tepkinin, yani dengesizliğin olabildiğince kısa sürmesi ve bu süreci atlatmak adına gereken tüm önlemleri aldıklarını da ekledi.

"Operasyonun amacı, Ukrayna'nın militarizm ve Nazizmden arındırılmasıdır"

Peskov, Donbass'taki Rusya operasyonunun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından açıklandığı gibi iki amacının olduğunu söyledi. Bunlardan birincisinin Ukrayna'nın "militarizmden arındırılması", ikincisininse "Nazizmden arındırılması" olduğunu kaydetti.

Kremlin Sözcüsü, Ukrayna'nın militarizmden arındırılmasının, bu ülkenin askeri potansiyelinin etkisizleştirilmesi olduğunu belirtti.

"Ukrayna’nın militarizmden arındırılmasının, bu ülkenin ordusunun yok edilmesi anlamına mı geldiği" şeklindeki soru üzerine Peskov, "Bu, son zamanlarda yabancı ülkelerin Ukrayna'ya yapılan silah yardımları gibi eylemleri sayesinde de oldukça büyüyen askeri potansiyelinin etkisizleştirilmesi anlamına geliyor" yanıtını verdi.

Ukrayna'nın geleceğine ilişkin bir soru üzerine ise Peskov, "Donbass’taki operasyon dışında geriye kalan her şey Ukrayna halkının seçimine kalmış" ifadelerini kullanarak, Rusya’nın sürdürdüğü operasyonun amacının Donetsk ve Lugansk'ı korumak olduğunu kaydetti.

Putin'in 'kavramsal kırmızı çizgisi'

Peskov, ayrıca, Putin ve Zelenskiy arasında görüşme organize etmek için aslında engel bulunmadığını, ancak böyle bir görüşmenin sadece Ukrayna'nın Rusya'nın güvenlik alanındaki endişelerini görüşmeye hazır olması durumunda gerçekleşebileceğini söyledi.

Putin'in "kavramsal kırmızı çizgi sorunlarının çözülmesi için" Rusya'nın Ukrayna'dan ne bekleyebileceğine dair vizyonunu şekillendirdiğini hatırlatan Peskov, "Bunu oldukça net bir şekilde formüle ettik, tarafsız statü, silah sistemlerinden vazgeçmek. Buradaki soru, Ukrayna yönetiminin buna hazır olup olmadığı" dedi.