Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde Riyad'da bir araya gelen bölge ülkelerinin temsilcileri, olağanüstü toplantının ardından sonuç bildirgesi paylaştı.

Zirvede yer alan 12 ülke; Türkiye, Azerbaycan, Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, Suriye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) şeklinde sıralandı.

Sonuç bildirgesi metninde, Tahran yönetiminin komşu ülkelere yönelik gerçekleştirdiği eylemlerin uluslararası hukuk kurallarıyla bağdaşmadığı vurgulandı.

Türkiye, Azerbaycan, Mısır ve Pakistan gibi ülkelerin de imzacısı olduğu bildiride, askeri operasyonların odağındaki İran'ın tutumuna dikkat çekildi.

Stratejik noktalara yapılan saldırılar kınandı

Yayımlanan metinde, İran'ın sivil yerleşim birimleri, enerji tesisleri, havalimanları ve diplomatik binaları hedef alan füze ile İHA saldırıları sert bir dille eleştirildi.

Bu tür eylemlerin hiçbir koşulda meşru sayılamayacağı belirtilirken, katılımcı bakanların Birleşmiş Milletler Şartı uyarınca devletlerin meşru müdafaa hakkını teyit ettikleri aktarıldı.

"İlk etapta silahlı eylemlere son verilmeli"

Bölgesel istikrarın yeniden tesisi için İran'ın somut adımlar atması gerektiği ifade edilen belgede, Tahran'dan krizin çözümü adına ilk etapta silahlı eylemlerini durdurması talep edildi.

Ayrıca İran yönetimine; ülkelerin egemenlik haklarına saygı duyması, iç işlerine müdahaleden kaçınması ve askeri gücünü bir tehdit unsuru olarak kullanmaması yönünde uyarılar yapıldı.

"Milis gruplara finansman ve silah desteği kesilmeli"

Bildiride öne çıkan bir diğer başlık ise İran’ın çeşitli Arap ülkelerindeki milis gruplara sağladığı finansman ve silah desteği oldu.

Tahran'ın bu yapıları desteklemeyi bırakması istenirken, Hürmüz Boğazı ve Babu'l Mendeb gibi kritik deniz güzergâhlarındaki seyrüsefer güvenliğini tehlikeye atacak girişimlerden uzak durması gerektiği kaydedildi.

Ali Hamaney dahil çok sayıda üst düzey isim yaşamını yitirmişti

Hatırlanacağı üzere, ABD ve İsrail'in 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlattığı askeri operasyonlar sonrası bölgede tansiyon yükselmişti.

İran bu hamleye, bünyesinde ABD üsleri barındıran bazı bölge ülkelerindeki hedefleri vurarak karşılık verirken, İran dini lideri Ali Hamaney de dahil olmak üzere pek çok üst düzey isim hayatını kaybetmişti.

İranlı yetkililer ise, ABD-İsrail saldırılarında can kaybının 1348'i, yaralı sayısının 7 bini aştığını bildirdi.