Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılma ihtimaline ilişkin sosyal medya hesabında açıklama yaptı.

İki ülkelerin NATO'ya dahil olma ihtimalinin sıklıkla tartışıldığına dikkat çeken Medvedev, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO’ya katılma ihtimalini vahşi bir ciddiyetle tartışıyorlar. İttifakın kendisi, mümkün olan en kısa sürede ve asgari bürokratik prosedürlerle onları kelimenin tam anlamıyla 'beyaz eller altında' kabul etmeye hazır" dedi.

"İki eksik veya iki fazla, bunun çok önemi yok"

Rusya'nın böyle bir hamleye nasıl karşılık vereceğini de açıklayan Medvedev, "NATO'da kaç ülke var? Bir bütün olarak baktığımızda bizim için 30 veya 32 ülke var. İki eksik veya iki fazla, bunun çok önemi yok. İsveç ve Finlandiya NATO'ya katılırsa Rusya ile ittifakın kara sınırlarının uzunluğu iki katından fazla olacaktır, doğal olarak bu sınırların güçlendirilmesi gerekecektir. Kara kuvvetleri ve hava savunmasının gruplandırılmasını ciddi şekilde güçlendirmek ve Finlandiya Körfezi sularında önemli deniz kuvvetleri konuşlandırmak. Bu durumda, Baltık'ın nükleer olmayan herhangi bir statüsünden bahsetmek artık mümkün olmayacak. Yeniden denge sağlamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Üyeliğin bizim için ölçütü farklı"

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatmasaydı İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya dahil olması gibi bir ihtimalin tartışılmayacağı yönündeki iddialara da cevap veren Medvedev, "Ukrayna'daki özel operasyon olmasaydı, bu ülkelerin NATO'ya katılması ihtimalinin ortaya çıkmayacağını ve durumun Rusya için daha kolay olacağını öne sürmenin bir anlamı yok. Birincisi, daha önce onları ittifaka çekmek için girişimlerde bulunuldu. İkincisi ve en önemlisi, bu ülkelerle Ukrayna'da olduğu gibi toprak anlaşmazlığımız yok. Bu yüzden üyeliğin bizim için ölçütü farklıdır" açıklamasında bulundu.

"Aklı olan hiç kimse hipersonik ve nükleer silahları olan gemileri yanı başında istemez"

İsveç ve Finlandiya halkının böyle bir olaya sürüklenmeyeceğini öne süren Medvedev, "İsveç ve Finlandiya'da NATO'ya katılım ihtiyacı konusu kamuoyunu yarı yarıya bölmüş durumda. Aklı başında hiç kimse daha yüksek fiyatlar ve vergiler, sınırlar boyunca artan gerilimler, İskender füzeleri, hipersonik ve nükleer silahları olan gemileri kendi evlerinden kol mesafesindeki uzaklıkta istemez” dedi.