İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Mahkeme ayrıca, siyasi yasak anlamına gelen 53. maddenin uygulanmasına da karar verdi.

"Sandıkta yenemediğinizi siyasi yasaklarla engellemeye çalışmak acizliktir"

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal: Bir hikâye başladığı yerde -Saraçhane'de- hukuk katledilerek bitiyor; Türkiye üstündeki kara örtüyü Milli İrade'ye sahip çıkarak kaldıracaktır! Yarın İstanbul'da "Yeter, Söz Milletin" diye haykıracağız!

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Siyasi yasak istemiyle yargılanan birisi olarak; Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezası ve siyasi yasak büyük bir demokrasi ayıbıdır! Yargıya verdiğiniz talimatlar ile sandıkta yenemediğinizi siyasi yasaklarla engellemeye çalışmak acizliktir!

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Millet iradesine ipotek konulamaz. Sn. Erdoğan bunu en iyi sen bilirsin. İstanbul Belediye Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu'na destek vermek ve onu bu göreve seçen İstanbullu seçmenin iradesine sahip çıkmak için programlarımı iptal ettim, İstanbul'a geliyorum.

"Bu anlayış kaybetmeye mahkumdur!"

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu: İBB Başkanı Sn. Ekrem İmamoğlu hakkında verilen karar vicdani ve hukuki değildir! Adalet mekanizmasını siyasetin elinde âdeta bir kılıç gibi kullanan bu anlayış kaybetmeye mahkumdur! Millet iradesini görmezden gelenler dün kaybetmiştir, bugün ve yarın da kaybedecektir!

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: Sayın İmamoğlu hakkındaki karar hukuki değil, siyasidir. Halk iradesini yansıtan seçim sonuçlarını kayyım ve yargı darbesiyle, kumpaslarla ortadan kaldırma döneminiz kesinlikle bitecektir. Halkın iradesi karşısında yenileceksiniz.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: Ekrem İmamoğlu'na verilen ceza, kayyım darbesiyle başlatılan siyasi kumpas sürecinin bir devamıdır. Kumpaslarla, yargı darbesiyle siyaseti ve ülkenin geleceğini şekillendiremeyeceksiniz! Ortak demokrasi mücadelesiyle bu dönemi kesinlikle sona erdireceğiz.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç: Hukuksuz, halkın iradesine yönelik çok açık saldırı olan bir karardır.

"Bütün hukuksuzluklar, er geç halkın kararına çarpıp döner"

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: Halkın iradesine bu kaçıncı ‘yargı' darbesi. Bütün hukuksuzluklar, er geç halkın kararına çarpıp döner. Oldu olacak, Ekrem Bey'i Pınarhisar Cezaevi'ne de koyun ki akıbeti aynı olsun.

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş: Çalmadı, yolsuzluk yapmadı, insanların hukuklarına tecavüz etmedi, milletin malını babasının malı gibi kullanmadı. İstanbulludan aldığı yetkiyle İstanbul'a hizmet etti. Bu yetkiyi gasbetmeye kimsenin hakkı yoktur. Sayın Ekrem İmamoğlu'nun yanındayız.

TİP Başkanı Erkan Baş: Saray'dan gelen talimatla verilen ve milyonlarca İstanbullu yurttaşımızın iradesini çiğneyen yargı kararı yok hükmündedir. İstanbullu yurttaşlarımız, iradesini ve hakkını korumaktan vazgeçmeyecek, Saray'ın ve onun yargısının suçlarını affetmeyecek.

"Milleti korku, kuşku ve kaygı içine sokarak iktidarda kalmak istiyorlar"

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen ceza siyasi bir karardır, milli iradeyi hiçe saymaktır. Milleti korku, kuşku ve kaygı içine sokarak iktidarda kalmak istiyorlar. İktidarlarını koruyabilmek için, devletin bütün imkânlarını kullanacak kadar gözlerinin karardığını gösteriyor. Güç bizim elimizde, istediğimizi yaparız derseniz, devletin gücünü haksızlığa, adaletsizliğe alet eder, bir baskı aracı haline getirirseniz, karşınızda kamu vicdanını bulursunuz. Bu karar hangi partiden olursa olsun sağduyu sahibi hiç kimsenin insaf ve vicdanına sığmaz. Haksızlığa, adaletsizliğe, insafsızlığa karşı çıkmak bu toprakların mayasında vardır. Bu ülke vicdan sahibi bir ülkedir. İktidarda kalmak için haksızlık yapanlar hep yenildiler. Bu zorlamalarla bir yere varamazlar. Zulmün ömrü kısadır. Bugünlerden geriye bir yarına gidenler kalır, bir de yarınlar adına direnenler...

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu: Halk egemenliği ilkesi iktidar tarafından rafa kaldırılmıştır, sadece İstanbulluların değil bütün vatandaşlarımızın hakkı çiğnenmiştir, bu mağduriyeti ilk yaşayan tartışmalı mahkeme kararıyla siyasi hakları elinden alınmış bir Cumhurbaşkanımız var. Seçim arifesinde önümüzdeki süreci şaibeli hale getirecek mahkeme kararlarına karşıyız.

"16 milyon İstanbullunun iradesi gasp edilmiştir"

AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu: Anayasamıza göre görülmekte olan dava hakkında görüşme yapılamaz, beyanda bulunulamaz. Bağımsız ve tarafsız yargı kendi kararını verir. Kararın kesinleşmesi, bozulması, yargı yolu açık olmak üzere ortaya çıkacaktır. Cumhurbaşkanımızla ilişkilendirilmesi doğru değildir.

CHP Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Mahir Başarır: Utanç verici bir karar. 16 milyon İstanbullunun iradesi gasp edilmiştir. Yargı, iradesini, kalemini saraya teslim etmiştir. Ne yazık yargı gibi kutsal bir erk, bugün bir vesayet kurumu haline gelmiştir. Bunu söylediğimiz zaman, yazıklar olsun dediğimiz zaman bizi suçluyorlardı. İşte adalet. İşte yargının, hakimlerin geldiği nokta bu. Türkiye'de adaleti, yargıyı düzeltmediğimiz sürece hiçbir şey düzelmez

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Bugün alınan karar adaletten ve hukuktan bağımsızdır. Hiçbir siyasi çıkarın, halkımızın iradesinden üstün olmasını kabul etmiyoruz. El ele çıktığımız bu yolda biz daima doğrudan yana olacağız Başkanım.