Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 2.5 saat süren Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından, MGK'nın internet sitesinde konuya ilişkin açıklama yayımlandı.

7 maddelik açıklamada, terörle mücadele ve Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine dair dikkat çeken mesajlar verildi.

Toplantıda, PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere, Türkiye'nin milli birlik ve beraberliğine yönelik tehditler ve yurtiçinde ve yurtdışında sürdürülen operasyonlarla ilgili kurula bilgi sunuldu.

Açıklamada, terör örgütlerinin silah bırakması ve uzantılarının tasfiye sürecinin titizlikle takip edileceği vurgulandı.

'Terörsüz Türkiye' mesajı

MGK açıklamasında, Türkiye'nin terörsüz bir geleceğe ulaşmasının milli birlik ve beraberliği pekiştireceği ifade edilerek şöyle denildi:

Aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin fedakârlığı, milletimizin feraseti ve azmi ile devletimizin dirayeti neticesinde terörsüz Türkiye hedefine ulaşılmasıyla; milli birlik ve beraberliğimizin daha da pekişeceği, tüm vatandaşlarımızın huzur ve refahının artacağı, ülkemizin sosyoekonomik gelişiminin ve kalkınma sürecinin hızlanacağı, demokrasimizin güçleneceği ifade edilmiştir.

Suriye ve bölgesel istikrar

Türkiye'nin Suriye'de kalıcı huzur ve istikrarın sağlanması için gayretlerini sürdüreceği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Türkiye'nin, Suriye'de yeni yönetimin kalıcı huzur ve istikrarın sağlanması ile ülkenin tüm terör örgütlerinden arındırılması yönündeki gayretlerine destek vermeye devam edeceği belirtilmiş; istikrarı bozmak maksadıyla kurgulanan kışkırtmaların dikkatle izlendiği ve Suriye'nin toprak bütünlüğü, tüm dini, mezhebi ve etnik kimlikleri ile üniter yapısının muhafazasına matuf yaklaşımın korunacağı vurgulanmıştır.

Filistin için ateşkes çağrısı

Açıklamada, Filistin meselesine ilişkin şu değerlendirmelere yer verildi:

İsrail'in ısrarla tatbik ettiği soykırım, istila ve işgal politikalarına son vererek bir an evvel ateşkes rejimine geri dönmesi ile insani yardımların engelsiz ve yeterli şekilde bölgeye ulaştırılması gerektiğine dikkat çekilmiştir. Gazze halkının öz vatanlarında güven, huzur ve refah içerisinde özgürce yaşayabilmesi için atılacak meşru adımların ve harap edilen Gazze'nin yeniden ayağa kaldırılması gayretlerinin sürdürüleceği belirtilmiştir.

Rusya - Ukrayna Savaşı

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda müzakerelere ve diplomatik çabalara öncelik verilmesinden memnuniyet duyulduğu vurgulanarak şöyle denildi:

Ülkemizin, müteakip dönemde de sürecin adil ve onurlu bir anlaşma ile neticelenmesi ve kalıcı barışın tesisi için inisiyatif üstlenmeye devam edeceği ifade edilmiştir.

Bosna Hersek ve Balkanlar

Açıklamada, Türkiye'nin Bosna Hersek'e olan desteğinin altı çizilerek şu ifadelere yer verildi:

Bosna Hersek'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik sarsılmaz desteğimiz bir kez daha teyit edilmiş; Türkiye'nin, Balkanlar'daki huzur ortamına menfi tesir edebilecek tüm gelişmeleri yakından izleyerek bölgedeki barış ve istikrarın muhafazası için kuşatıcı ve kucaklayıcı bir anlayışla gayret sarf etmeyi sürdüreceği kaydedilmiştir.

Türkiye-AB ilişkileri

MGK açıklamasında, Türkiye-AB ilişkilerinde son dönemde yaşanan gelişmelere de dikkat çekilerek şunlar kaydedildi:

Türkiye'nin; jeopolitik konumunun sunduğu imkânlar ile üstün askeri gücü ve yeteneklerine ilaveten gelişmiş ve üretken savunma sanayisinden istifade ile içinde bulunduğu ittifaklara yaptığı katkıların yanı sıra güvenlik ve istikrar alanında işbirliği imkânı bulunan diğer ortaklarına da benzer katkılar sunarak tüm bölgemizin refah, barış ve huzuruna hizmet edeceği belirtilmiştir. Bu süreçte, bilhassa Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin genelindeki canlanmaya ve Avrupa'nın güvenliğine yönelik planlamalarda Türkiye'nin vazgeçilmez rolüne işaret edilmiştir.