Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) buğday ve yem fiyatlarının gıda enflasyonuna etkisini ortaya koyan analiz çalışması yayımladı.

Merkez Bankası, zamlı buğdayın başta ekmek olmak üzere tahıl fiyatlarını artıracağını, bunun da tüketici enflasyonunda 17 puanlık artışa yol açacağını hesapladı.

Merkez Bankası, yem fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle de, kırmızı ve beyaz et ile yumurtasüt ve süt ürünlerinde de yeni zam riski oluştuğunu rapor etti.

Ekmek, makarna, un, bulgur ve fırın ürünleri üzerindeki risk

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Merkez Bankası analizinde şu ifadelere yer verildi:

2020 yılında yaşanan kuraklık ve döviz kurundaki artışla beraber ekmeklik buğday fiyatları artış eğilimine girmiştir. Devam eden jeopolitik görünüm, uluslararası buğday fiyatları ve tedarik sıkıntıları kanalıyla ekmek, makarna, un, bulgur ve fırın ürünleri üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır.

Rusya-Ukrayna çatışmasının etkisiyle 23 Şubat - 18 Nisan arasında yurtiçi ekmeklik buğday fiyatları yaklaşık yüzde 28.3 oranında artmıştır. Teknik tahminler yurtiçi buğday fiyatlarındaki yüzde 10 oranındaki bir artışın tüketici ekmek-tahıl enflasyonuna yansımasının 4 aylık bir süre zarfında 6 puan civarında olduğuna işaret etmektedir.

23 Şubat - 18 Nisan arasında buğday fiyatlarının yüzde 28.3 arttığı dikkate alındığında, diğer faktörlerin (kur, mazot, tedarik zinciri) etkisi sabitken bu gelişmenin ekmek tahıl grubuna olası ek etkisinin 17 puan civarında olacağı hesaplanmakta.