Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da 'Sözleşmeliye Kadro Şöleni' programında açıklamalarda bulundu.

Bugün açıklanan enflasyon rakamlarına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aralık ayı tüketici enflasyonu yüzde 1.18, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64.27 olarak açıklandı" dedi.

Erdoğan, böylece 2022 tüketici enflasyonunun orta vadeli hedefin bile altında gerçekleştiğini kaydetti.

"Enflasyondaki düşüş seyrinin devam edeceğini göreceğiz"

"Üretici fiyatları enflasyonunun aralıkta eksi olması hızlı bir toparlanma yaşandığını gösteriyor" diyen Erdoğan, "Enflasyondaki düşüş seyrinin devam edeceğini göreceğiz. Önümüzdeki yıldan itibaren meseleyi ülkemizin gündeminden çıkaracağız" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl memura yüzde 87 oranında zam yapıldığını hatırlatan Erdoğan, enflasyon rakamları ile memur ve emeklinin zam oranının da belli olduğunu söyledi.

İşte, Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

Dün 2022 yılına ait ihracat ve dış ticaret rakamlarını milletimizle paylaştık. Toplam 254.2 milyar dolar ile cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat meblağına ulaşmanın gururunu yaşadık.

2023 senesini diğer alanlarla birlikte ölçek büyüttüğümüz bir sıçrama tahtası yapmak istiyoruz.

Aralık ayı tüketici enflasyonu yüzde 1.18, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64.27 olarak açıklandı. Böylece 2022 yılı tüketici enflasyonunu orta vadeli hedefinin bile altında bir gerçekleşme ile kapattık.

Üretici fiyatları enflasyonunun aralıkta eksi olması hızlı bir toparlanma yaşandığını gösteriyor. Enflasyondaki düşüş seyrinin devam edeceğini göreceğiz. Önümüzdeki yıldan itibaren meseleyi ülkemizin gündeminden çıkaracağız.

"Memur ve emeklilerin maaş artış oranı yüzde 25"

Enflasyon oranlarının belli olması memur emekli maaşlarının şekillenmesi anlamına geliyor.

Geçen yıl yüzde 87 oranında artış yaptık. Açıklanan 2022 enflasyon oranına göre ocak ayından itibaren geçerli yılın ilk yarısını kapsayan maaş artık oranı yüzde 16.48 olarak uygulanacaktır.

Memur, memur emeklileri ve diğer tüm emeklilerimizin maaş artış oranını yüzde 25 olarak uygulayacağımızın müjdesini vermek istiyorum.

Zamlı memur maaşları listesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, kamu görevlileri ve emeklilerin aylık ve ücretlerine yapılan zamlar belli oldu.

Buna göre, 2023 yılında kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında yapılan artışlar, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2022 ve 2023 Yıllarını Kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme ile belirlendi.

Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere kamu görevlileri ile memur emeklilerinin tamamının aylık ve ücretlerinde yüzde 8 artış öngörülmüştü.

2022 yılı ikinci altı aylık döneminde enflasyon yüzde 15.4 oldu. Gerçekleşen bu enflasyon oranından kaynaklı olarak ilave yüzde 8.48 artışla kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde, bu aydan geçerli olmak üzere, toplam yüzde 16.48, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında ise gerçekleşen enflasyona bağlı olarak yüzde 15.4 artış sağlanacak. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı gibi bu oranlar, yüzde 25 olarak uygulanacak.

Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 9105 liradan 11 bin 396 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6078 liradan 7597 liraya yükseldi.

Bazı kamu görevlilerinin net görev aylığı