Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'ta başlattığı operasyonla ilgili, "Uluslararası hukuka aykırı gördüğümüz bu adım, bölgenin barış huzuru ve istikrarına vurulmuş ağır bir darbedir. Askeri harekâtı kabul edilemez buluyor, reddediyoruz" açıklamasında bulundu.

Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunların Minsk Mutabakatları çerçevesinde diyalog yoluyla çözülmesi çağrısını yineleyen Erdoğan, "Rusya ve Ukrayna'nın bu şekilde karşı karşıya gelmesinden dolayı samimi olarak üzüntü duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korumak için verdiği mücadeleyi destekliyoruz"

Ukrayna Lideri Zelenski'yle olan görüşmesinin detaylarını aktaran Erdoğan, "Türkiye'nin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü korumak için verdiği mücadeleyi desteklediğini, biraz önce görüştüğüm Sayın Zelenski'ye de ifade ettim" dedi.

"Türkiye, Osmanlı'nın ilk asrından bu yana bir Avrupa ülkesidir"

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

Kendi vatandaşlarımız ile Tatar kardeşlerimiz başta olmak üzere Ukrayna'da yaşayan herkesin can güvenliğinin sağlanmasında üzerimize düşeni yapacağız.

Türkiye, tarihin derinliklerindeki diğer sayfaları bir kenara bırakarak söylüyorum, Osmanlı'nın ilk asrından itibaren bir Avrupa ülkesidir.

Bugün de tarihi ve sosyal bağlarımızın ötesinde Trakya Bölgesi'yle Avrupa kıtasının ayrılmaz bir kısmını oluşturuyoruz. Kimi çevrelerin ülkemizi Avrupa'dan dışlama çabaları kesinlikle art niyetlidir. Hiçbir Türk vatandaşını kendini dışlanmış, hele hele aşağılanmış hissedemez. Anavatan, Anadolu ile gönül bağımızı sürdürürken, Avrupa'yı tüm şehirleriyle kucaklamalı, benimsemeliyiz.