Cumhuriyet'in 100. yıldönümü dolayısıyla 100 savaş gemisinin yanı sıra, uçak ve helikopterlerle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) en büyük savaş gemisi olan milli üretim TCG Anadolu, İstanbul Boğazı'ndaki geçit töreninde yer aldı.

Geçit, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu komutasında gerçekleştirildi.

'100'üncü Yılda 100 Gemi' adı verilen resmigeçide, TCG Anadolu'nun rehberliğinde fırkateynler, ada sınıfı korvetler, mayın avlama gemileri, amfibi gemiler, karakol gemileri, lojistik gemileri, hücumbotlar ve denizaltılar katıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine henüz girmeyen Türkiye'nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul, Pirireis denizaltısı ve Derya gemisi de geçit töreninde yer aldı.

Gemiler, Vahdettin Köşkü'nden töreni izleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çimariva selamında bulundu.

İstanbul Boğazı'ndaki geçide, TCG Anadolu'nun rehberliğindeki 100 geminin yanı sıra Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 9 F-16 ve 3 F-4E uçakları ve helikopterleri de eşlik etti.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından da geçiş sırasında 101 pare top atışı yapıldı.

Donanma ve Türk Hava Kuvvetleri'nin İstanbul Boğazı'ndaki geçit törenini izlemek isteyen vatandaşlar sahil kenarlarına akın etti.

Coşkulu kutlamaya vatandaşlar da sahil kenarlarından ortak olurken, savaş gemilerine havadan da 14 savaş uçağı eşlik etti.

Törene 7 binden fazla personelin katıldığı belirtildi.