Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'la Ankara'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Herzog'un ziyaretinin, Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olduğunu söyleyerek, "İşbirliği potansiyelimizi hayata geçirmemiz büyük önem taşıyor. Bölgemizde barış, huzur ve birlikte yaşama kültürünün yeniden hâkim kılınmasını sağlamak bizim elimizde" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:

Enerjide işbirliği yapabiliriz. Şu anda bizim elimizde 4 tane sondaj gemisi var, 2 tane sismik araştırma gemimiz var. Karadeniz'de, Akdeniz'de bu çalışmaları işbirliğimizle planlamak suretiyle hayata geçirebiliriz.

"Türkler ve Museviler barış içinde yaşamanın en güzel örneğini vermişlerdir"

Görüşmemizin temel unsurların birisi Filistin meselesiydi. Konuya ilişkin hassasiyetlerimizi açıkça paylaştım. İki devletli çözüme verdiğimiz önemi ifade ettim. Mescid-i Aksa'nın kimliğinin korunmasına yönelik önemi belirttim.

Filistin halkına yönelik insani projeler yürüten TİKA ve Türk Kızılay gibi kuruluşlarımızın faaliyetlerinin devamı hususunda İsrailli makamların desteğini özellikle vurguladım. Antisemitizmin bir insanlık suçu olduğu yönelik yaklaşımlarımızı bir kez daha tekrarladım.

Türkler ve Museviler barış içinde yaşamanın en güzel örneğini vermişlerdir. Koronavirüs salgını ile birlikte dünyada nefret suçlarının yeniden arttığını görüyoruz. Irkçılıkla mücadele konusunda kararlı ve ilkeli tutumuzu sürdürmeye devam edeceğiz.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: "İsrail ve Türkiye birçok alanda işbirliği yapabilir"

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un açıklamaları ise şu şekilde:

Halklarımız arasındaki ilişki çok eskidir. Ne yazık ki ülkelerimiz arasındaki ilişkiler son yıllarda bir darlık döneminden geçmiştir. İsrail ve Türkiye birçok alanda işbirliği yapabilir. Türkiye Dışişleri Bakanı İsrail'i ziyaret edecektir, İsrail Dışişleri Bakanı ile görüşmede bulunacaktır. Amacımız dostane ilişkilerin sürdürülmesidir.