Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanı Özgür Özel, canlı yayında genel başkanlığa adaylığını açıkladı.

Özel'in açıklamasından satırbaşları şöyle:

Bu bir yolculuğun hikâyesidir. Hiçbir şey olmamış gibi davranmaya itiraz edenlerin hikâyesidir. Bir daha aynı hataları yapmamak için azim ve inanç taşıyan gençlerin ve kadınların hikâyesidir.

Ellerinizdeki kitapçık bu ama'sız, fakat'sız çıkılan yolculuğun ilk adımıdır. İlk adımdır ama kararlıdır, birikmiştir, kolektiftir. Tek bir kişinin değil bir kadronun attığı adımdır.

'Sorumluluk üstlenmeyen yönetim tarzı kabul edilemez'

Parti yönetimi yenilginin nedenlerini araştırıp yeni bir yol haritası çizmedi. Parti içi iktidarı korumaya odaklandı. Parti yönetimi durumu onarmaya yönelik adımlar atmak yerine bu kırılmayı görmezden gelmeyi tercih etti.

İttifak siyaseti, ittifak kuranların birbirine benzediği bir siyaset olmamalıdır. İttifaklar, parti vicdanında karşılık bulacak şekilde tasarlanmalıdır.

Partimizin 39 milletvekilliğini başka partilere vermesi unutulmaz hasar bırakmıştır. Aynı şekilde partiler arası imzalanan protokollere dair bilgilendirme dahi yapılmadan süreç izlenmiştir. Sorumluluk üstlenmeyen yönetim tarzı kabul edilemez.

'Danışmanlık kurumu partimizi işlevsiz hale getirerek zayıflattı'

İkinci yüzyılın CHP'si karar alma süreçleri, katılım ve etik ilkeler bakımından yola devam etmelidir. Partinin lideri, kadro, siyaset yapma tarzı yenilenmeli. Tüzükteki yetki ve sorumlulukları bazen aşan yönetim anlayışı toptan terk edilmelidir.

Parti içi kurumların işlevsiz kılınması, danışmanlık kurumunun kurumsal yapının yerine geçmesi partimizi işlevsiz hale getirerek zayıflatmıştır.

CHP'nin kayıtdışı siyasete teslim olmasını kabul etmiyoruz. Güçlü kurumsallaşma başarının önkoşuludur. CHP tüm kurumlarıyla diri ve canlı olmak zorundadır.

Karar alma ve aday belirleme neredeyse tamamen merkezileşmiş, üye ve örgüt yapısının sağlıksız olduğu iddia edilerek ön seçim terk edilmiş, parti kararları atanmış danışmanların yönlendirmeleriyle belirlenmiştir.

'Üyelerin tüm süreçlere katılımı sağlanacaktır'

Kapsamlı bir üye reformu gerçekleştirilerek üyelerin genel başkanı doğrudan seçmeleri dahil olmak üzere tüm süreçlere katılımı sağlanacaktır. Milletvekili, belediye başkanı ve meclis üyeleri adaylarının belirlenmesinde ön seçim yöntemi hesap alınacak ve yeniden aday gösterilecek yerel yöneticiler için halkın memnuniyetini ölçen objektif kriterler gözetilecektir.

Genel Merkez yöneticileri, milletvekilleri, belediye başkanları ve meclis üyeleri için üç dönem sınırı getirilecektir. Kadınlar için eşit temsil benimsenecektir. MYK üyelerinin üçte ikisi Parti Meclisi üyeleri arasından doğrudan seçilecektir.

'Herkesi bu büyük yürüyüşe davet ediyorum'

Parti içi iktidarı kazanmak için değil, CHP'yi, Atatürk'ün partisini iktidar yapmak için Cumhuriyet Halk Partisi adaylığımı ilan ediyorum.

Seçimleri kazanmak için değil, eşit, adil bir ülke için, ülkeyi ve milleti kurtaracak olan, milletin aziz ve kararlılığıdır.

Herkesi bu büyük yürüyüşe davet ediyorum. Çağrımız tüm üyelerimize, seçmenlerimize, Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm vatandaşlarınadır. Bu memleket bizim, bu davet bizim, bu hasret bizim.

Türkiye'de bir partinin liderine rakip çıkabileceğine ve özgürce bu iddiayı ortaya koyabileceğine olan inancı sarsmadıkları için CHP'nin tüm üyelerine, yöneticilerine; bundan sonra iddia ortaya koyacak tüm arkadaşlara başarılar dilerken, Sayın Genel Başkanımıza saygı ve sevgilerimi iletiyorum.

Adaylık açıklaması sonrası İmamoğlu'ndan mesaj

Özgür Özel, adaylığını açıkladıktan sonra, sosyal medya hesabında, "CHP değişirse Türkiye değişir. Türkiye'nin değişimi için yola çıkan Özgür Özel'e ve yol arkadaşlarına başarılar diliyorum" paylaşımı yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na da teşekkür etti.

Salonda kimler vardı?

Özel'in konuşma yaptığı salonda bulunan CHP'li vekiller ise şu isimlerden oluşuyor:

İstanbul Milletvekili Ali Gökçek, Adana Milletvekili Ayhan Barut, Osmaniye Milletvekili Asu Kaya, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Edirne Milletvekili Ediz Ün, İstanbul Milletvekili Feti Açıkel, İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, İstanbul Milletvekili Gökhan Zeybek, Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Ordu Milletvekili Seyit Torun, Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, İstanbul Milletvekili Turan Taşkınözen, Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Isparta Milletvekili Yalım Halıcı ve Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı.