Yargıtay'ın kısmen bozma kararının ardından tekrar görülen 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Davası'nın karar duruşması bugün görüldü.

İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Marmara Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki büyük salonda yapılan duruşmaya, 35'i başka suçtan tutuklu 59 sanık katıldı. Bazı sanıklar da SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Son savunmaları alınan sanıklar beraatlarına karar verilmesini istedi. Söz verilen müştekiler de sanıkların cezalandırılmasını talep etti.

3 sanığa ağırlaştırılmış müebbet

Karara bağlanan davada 81 sanıktan aralarında eski Yarbay Turgay Ödemiş ve eski Binbaşı Ahmet Taştan’ın da bulunduğu 47 sanık üzerlerine atılı tüm suçlardan beraat etti.

Sanıklardan 20'sine "anayasayı ihlale yardım" suçundan 14'er yıl 7'şer ay, 9 sanığa da aynı suçtan 12'şer yıl 6'şar ay hapis cezası verildi.

Mahkeme heyeti, sanıklar Ertuğrul Çeliker, Hasan Kale ve Abdurrahim Erden'in "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarına karar verdi.

Sanık Erden ayrıca, maktul Timur Aktemur'a yönelik "bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak veya işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla kasten öldürme" suçunu işlediği gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

25 sanığa yurtdışına çıkış yasağı

Hakkında yakalama kararı bulunan firari sanık Habibullah Şahin'in dosyasının ayrılmasına hükmeden heyet, ceza verilen sanık Ertuğrul Çeliker ile sanık Mert Hüriyetoğlu hakkında "kasten öldürme" ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından gereğinin yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.

Sanıklar Samet Kırımlı ile Sezai Zengin hakkında hükmen tutuklanmalarına yönelik yakalama kararı çıkarılmasına karar veren heyet, tutuklu 25 sanığın yurtdışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanarak tahliyelerine hükmetti.

Heyet, 3 sanığın tutukluluk halinin devamına, tutuksuz 2 sanığın ise hükümle birlikte tutuklanmasına hükmetti.