Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, örgütün New York'taki Genel Merkezi'nde, Filistinli çocuklar ile ilgili Genel Kurul'a sunduğu rapor hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

'Neler olduğunun farkında mıyız?'

Albanese, "İsrail güçlerinin Gazze'ye yönelik aralıksız bombardımanı şimdiden, tahminen, İsraillilerin kayıplarından beş kat fazla, 5700 kişinin ölümüne neden oldu ve bunların yüzde 40'ı çocuktu. Neler olduğunun farkında mıyız? 15 bin de ağır yaralı var" diye konuştu.

'1.6 milyon insanın su, yiyecek, elektrik ve ilaca erişimi yok'

BM Özel Raportörü, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların yeniden başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze’de 1.6 milyon Filistinlinin yerinden edildiğini, bu kişilerin su, yiyecek, elektrik ve ilaca erişiminin olmadığını belirtti.

'Gazze'nin içinde bulunduğu cehennem hepimiz için kara bir lekedir'

Albanese, "Travma ve yıkım tarif edilemez. Gazze halkının şu anda içinde bulunduğu cehennem, hepimiz için, tüm BM üyesi ülkeler üzerinde, özellikle de bunu durdurma gücüne sahip olan ve bunu yapmayanlar için kara bir lekedir" dedi.

'İsrail'in Gazze halkına karşı başlattığı öfkenin yol açtığı şiddeti kınıyorum'

İsrail'in dün gerçekleştirdiği bombardıman neticesinde Filistin halkının tarihinin en ölümcül günlerinden birini yaşadığını söyleyen Albanese, "Rafalı bir çocuk, bu sabah bana, dün gecesinin hayatının en kötü gecesi olduğunu, onun bulunduğu bölgede yüzlerce kişinin öldürüldüğünü söyledi" ifadelerini kullandı.

"İsrail'in Gazze halkına karşı başlattığı öfkenin yol açtığı şiddeti kınıyorum" diyen Albanese, "Hamas'ın ve muhtemelen diğerlerinin yaptıklarından dolayı bölgedeki Filistinlilerin hepsinin cezalandırılmasının hukuka aykırı olduğunu" kaydetti.

'2008'den 7 Ekim'e kadar 1534 Filistinli çocuk öldürüldü'

Raporunun, İsrailli yerleşimci sömürgeci işgalinin, işgal altındaki Filistin topraklarındaki çocuklar üzerinde nesiller boyu etkisine, güvenli ve onurlu bir şekilde yaşama hakkından geriye kalanlara odaklandığını söyleyen Albanese, 2008'den 7 Ekim'e kadar, İsrail saldırıları sonucu 1534 Filistinli çocuğun öldürüldüğünü, 32 bin 175'inin de yaralandığını, aynı zaman diliminde karşı saldırılarda ise sadece 25 İsrailli çocuğun hayatını kaybettiğini ve 524'ünün yaralandığını belirtti.

Albanese ayrıca, 2000 yılından bu yana 13 bin Filistinli çocuğun İsrail güçleri tarafından tutuklandığını, sorguya çekildiğini ve acımasızca gözaltına alındığını kaydetti.

'Filistinli çocuklar bana 'Biz daha mı az değerliyiz' diye soruyorlar'

Filistinli çocukların kendisine, "Biz neden daha az insanız? Daha mı az değerliyiz?" diye sorduklarını dile getiren Albanese, şunları kaydetti:

Geçenlerde İsrailli bir işgal teğmeni, teröristleri ortadan kaldırmayı amaçlayan operasyonlar sırasında tesadüfen öldürülen Filistinli çocukların sayısının önemsiz olduğunu söyledi. Filistinli çocukların ve ebeveynlerini terörist olarak tasvir eden ve İsrail'de canlı kalkanların çok sık görüldüğünü iddia eden bir açıklamasını da hatırlamamız gerekiyor.