Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve kanunlar karşısında herkesin eşit olduğunu belirten Tunç, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Anayasamızın 9. maddesi açıktır. Hukukun üstünlüğü esastır. Kanunlar karşısında herkes eşittir. Hiç kimseye ayrıcalık tanınamaz. Mahkemeler bağımsızdır" dedi.

"100 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, devam eden soruşturmalarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

Terör suçları bürosu tarafından yürütülen soruşturmada İBB Başkanı'nın da aralarında olduğu 7 kişi hakkında gözaltı kararı bulunmaktadır. Başlatılan diğer soruşturma ise örgütlü suçlar bürosunca yürütülmektedir. Bu kapsamda da İBB Başkanı'nın da aralarında olduğu 100 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Şüphelilerin rüşvet, ihaleye fesat, nitelikli dolandırıcılık, kişisel verileri ele geçirme suçlarını işledikleri iddiası bulunmaktadır.

Başsavcılığın açıklamasından da anlaşılacağı üzere, MASAK raporları, vergi uzmanı incelemeleri, tanık beyanları ve diğer delillerin mevcut olduğu belirtilmektedir.

"Hukuk devletinde sokak çağrısı yapılamaz"

Bakan Tunç, soruşturmaların gizli yürütüldüğünü ve bu sürece dışarıdan müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Anayasamızın 9. maddesi açıktır. Hukukun üstünlüğü esastır. Kanunlar karşısında herkes eşittir. Hiç kimseye ayrıcalık tanınamaz. Mahkemeler bağımsızdır. Hiçbir organ, makam, mercii veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasına mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, tavsiyede bulunamaz.

Soruşturma evresi gizlidir. Bu gizlilik hem adaletin sağlıklı işlemesi hem de hak ihlallerinin önlenmesi bakımından önemlidir.

Soruşturmalarla ilgili olarak dosya içeriğine, iddia ve delillere vâkıf olmadan değerlendirmelerde bulunmak doğru değildir. Darbe gibi ithamlarla nitelendirmek yanlıştır. Sokak çağrısı yaparak söylemlerde bulunmak kabul edilemez. Hukuk devletinde suç işlendiğine dair bir iddia varsa savunmanın yapılacağı yer sokaklar değil, yargı makamlarıdır.

Suç işlendiğine dair delil varsa soruşturma yetkili yargı makamlarınca yapılır. Yargının başlattığı soruşturma ve davaları Sayın Cumhurbaşkanımız ile ilişkilendirmek hadsizliktir.

"Masumiyet karinesi esastır"

Masumiyet karinesine de dikkat çekerek yargı sürecine güvenilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Tunç, şunları kaydetti:

Soruşturma içeriğiyle ilgili bilgi olmadan lehte ya da aleyhte peşin hükme varmak doğru değildir. Masumiyet karinesi esastır. Türk yargısına güvenmemiz gerekir. Hak arama yolları sonuna kadar açıktır. Verilecek kararı saygıyla karşılamak hepimizin ortak sorumluluğudur.