Ermenistan’ın, Osmanlı siyasi ve askeri liderleri ile Azerbaycanlı yetkililere düzenlenen suikastların faillerine ithafen Ermenistan’da Nemesis Anıtı’nı açmasının ardından Türkiye'nin Ermenistan uçaklarına hava sahasını kapatması, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın günlük basın toplantısında gündeme geldi.

Konuya ilişkin soruya yanıt veren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini güçlü bir şekilde desteklediklerini ve bu sürecin sadece iki ülke için değil, aynı zamanda bölgenin istikrarı için de önemli olduğuna vurgu yaptı.

Patel, Türkiye'nin hava sahasını Ermenistan uçaklarına kapatmasına yönelik de, “Türkiye'nin Ermeni uçaklarının hava sahasını kullanma iznini askıya alacağını duyurmasını hayal kırıklığıyla not ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İki ülkenin daha önce hava bağlantılarını yeniden başlatma kararının güven inşası açısından önemli olduğunu söyleyen Patel, "Bizim samimi umudumuz, Türkiye ile Ermenistan'ın ekonomik bağlarını yeniden tesis etmesi ve ulaşım bağlantılarını yeniden açması yönündedir" dedi.