Van İl Seçim Kurulu Başkanlığı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) adayı Abdullah Zeydan'ın "seçime yeterliliği olmadığı" gerekçesiyle "seçilmemiş sayılmasına" ve sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın teslim edilmesine oyçokluğuyla karar vermişti.

Yüksek Seçim Kurulu oylama yaptı

DEM Parti, Van İl Seçim Kurulu'nun, oyçokluğu ile aldığı kararı Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) taşıdı.

YSK, gündem toplantısında başvuruyu ele aldı. Partinin itirazını kabul eden Kurul, mazbatanın 7 üyenin kabul, 4 üyenin ret oyu ile Abdullah Zeydan'a verilmesine hükmetti.

DEM Parti: 'Mazbata Abdullah Zeydan'a verilecek'

Karara ilişkin YSK önünde açıklama yapan, DEM Parti YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki de YSK'nın oyçokluğuyla itirazlarını kabul ettiğini belirterek, şunları söyledi:

Yüksek Seçim Kurulu'nun kararları bildiğiniz gibi kesin. Herhangi bir itiraz olanağı yok. Anayasa Mahkemesi denetimine de tabi değil. Dolayısıyla başvurulacak başka bir makam olmadığı için mazbata Abdullah Zeydan'a verilecek.

YSK'nın kararı sonrası DEM Partililer, il başkanlığı binası önünde kutlama yaptı.

YSK'nın kararı yürürlüğe girdi

Yüksek Seçim Kurulu'nun, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan'a mazbatasının verilmesi yönündeki oyçokluğuyla aldığı karar, kesinleşti ve yürürlüğe girdi.