Koronavirüs pandemisine ilişkin yapılan yeni bir araştırmada, Omicron'un alt varyantı BA.2'nin daha tehlikeli olabileceği belirtildi.

Alt varyant BA.2 Japonya ve Hong Kong'da yayılmaya başlarken, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, BA.2 varyantının dünyada hızlı biçimde yayılmaya başlayacağını söyledi.

"Yeni bir dalga oluşabilir ve vaka sayıları artabilir"

TRT Haber'e konuşan Prof. Dr. Ertuğrul, "BA.2 Türkiye'de de baskın varyant haline gelir mi?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

BA.1, yani Omicron'un kendi asıl varyantını geçirenlerin bağışıklıklarının yeterince oluşmadığını biliyoruz, çünkü Omicron bağışıklık sisteminden kaçabiliyor, diğer varyantlardan daha akıllıca davranıyor ve bağışıklık sisteminden kaçabiliyor. Bu nedenden dolayı da diğer varyantlara göre yeterli bağışıklık oluşturamayabiliyor, buna bağlı olarak da hastalar üst üste birkaç enfeksiyon atağı geçirebiliyorlar. Şimdi burada BA.2 eğer böyle bir durum oluşturursa, o zaman bizim ülkemize de girmesi durumunda tekrar bir dalga oluşabilir ve vaka sayılarında bir artış olabilir.

"Avrupa ülkelerinin başlattığı normalleşme aslında erken"

Normalleşme sürecini hızlandırmanın erken olduğunu belirten Ertuğrul şunları aktardı:

Dünyada pandemi tüm hızıyla devam ediyor, hâlâ virüs tüm hızıyla insanlara bulaşmaya devam ediyor ve hâlâ yüz binlerce insanı etkilemeye de devam ediyor. Şimdi böyle bir süreç içerisinde pandemiden şu anda veya önümüzdeki birkaç ay içerisinde çıkıyoruz demek bence yanıltıcı olur. Çünkü süreci görmemiz, sürece göre adım atmamız gerekir. Ben de o nedenle Avrupa ülkelerinin bugün başlattıkları normalizasyonun aslında bir miktar erken olduğunu düşünüyorum. Hele hele bizim ülkemizde bu normalizasyon sürecine girmek de bence erken bir dönem.