Haberin Videosu : CHP'li Kaftancıoğlu'na siyaset yasağı

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na 5 ayrı suçtan verilen 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezasının 4 yıl 11 ay 20 gün olan bölümünü onadı, 2 suçtan verilen 4 yıl 2 aylık hapis cezasını ise bozdu.

Kaftancıoğlu'nun sosyal medya paylaşımları nedeniyle "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret", "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni alenen aşağılamak" ve "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçlarından verilen cezaları onandı.

CHP'liler sert tepki gösterdi

Yargıtay kararının ardından siyasilerden sert tepkiler geldi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, yaptığı ilk açıklamada, "Arsız kendini güçlü sanınca, haklıyı suçlu çıkarmaya kalkarmış. Hem arsızlığa, hem de hukuksuzluğa karşı dimdik ayakta duracağız" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı da, "Türkiye'de yargı tüm kurumlarıyla iflas etmiştir! Bizler seni bu adaletsiz düzene teslim etmeyeceğiz!" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de, "Saray iktidarı İstanbul'u kaybetmeyi hazmedemiyor. Asıl gerekçe bu! Yargı, Saray iktidarının tahakkümü altındadır. Ama herkes bilsin ki tüm bu hukuksuzluklar bize bir santim bile geri adım attıramayacaktır" açıklamasında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise şu açıklamayı yaptı:

Saray yargısı aldığı talimatı uygulamaya koydu! İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu'na verilen cezayla Saray tüm muhalefete ve mücadelemize gözdağı vermektedir. Hiçbir üyemiz korkmuyor. Birlikte kazandık, birlkte mücadele edeceğiz! Haramilerin saltanatını birlikte yıkacağız!

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, "Ne demiştik; 'Hak, Hukuk, Adalet' Sürüyor bu kavga sürecek" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise şunları söyledi:

Bu karar hukuksuzdur. Siyaseten yenemediğini masa başında cezalandırma operasyonudur. Tüm kadrolarımızla İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu'nun yanındayız

Ekrem İmamoğlu: "Bu kararı siyasi buluyor ve kınıyorum"

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, karara ilişkin yaptığı ilk açıklamada, "İstanbul İl Başkanımız hakkında verilen kararın hukukla ilgisi olmadığını 83 milyon biliyor. İktidarın yargıyı araçsallaştırmasına yeni bir örnektir. Ne yapsalar boş. Adalet mücadelesi dalga dalga büyüyecek, AKP gidecek, Türkiye'ye adalet ve özgürlük gelecek!" ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, "Lanet olsun siyasetinize de, adaletinize de, yargınıza da! Ortak mücadelemizle adalet ve demokrasiyi yeniden inşa edeceğiz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise şu değerlendirmeyi yaptı:

CHP İl Başkanımız İstanbul'daki değişimi birlikte adımladığımız yol arkadaşımdır. Bu kararı siyasi buluyor ve kınıyorum. Başkanımızın yanındayım. Destek için yanına gidiyorum.

Mansur Yavaş: "Gençlerimize bırakacağımız en büyük miras adaletle hükmetmektir"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise şunları ifade etti:

"Bir saat adaletle hükmetmek, bin sene ibadet etmekten daha hayırlıdır." Sn. Canan Kaftancıoğlu'na verilen karar vicdanlarda hukukun değişmez evrensel ilkeleriyle değil, maalesef siyasetle yer etti. Hukuk haktır. Gençlerimize bırakacağımız en büyük miras adaletle hükmetmektir.

İYİ Parti: "Muhalefeti korkutamayacaksınız!"

Yargıtay kararına İYİ Parti'den de tepki geldi. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, şu açıklamada bulundu:

CHP İstanbul İl Başkanı Sayın Canan Kaftancıoğlu'na verilen hapis cezasını Yargıtay'ın onaması ve getirilen siyasi yasak hukuka aykırıdır! AKP'nin tek adam rejimine hizmet ve korku iklimi yaratmak için verilen bu kararı şiddetle kınıyorum. Muhalefeti korkutamayacaksınız!

İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu da, "Türkiye’de siyaset yasaklarla, sindirmeyle değil; ifade özgürlüğü ve tartışma kültürüyle gelişebilir. Devletin adalet mekanizması, siyasetin üzerinde bir tehdit ve cezalandırma aracı haline getiriliyor. Bu duruma karşı Mevkidaşım @Canan_Kaftanci’nın yanındayım" ifadelerini kullandı.

Türkiye İşçi Partisi: "Saray saldırılarına karşı yanlarında olacağız"

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş da karara ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na verilen "cezayla" ilgili Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu arayarak geçmiş olsun dileklerimizi ve dayanışma duygularımızı ilettim. Saray saldırılarına karşı yanlarında olacağız ve omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz.

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay da, "Canan Kaftancıoğlu yalnız değildir. Bu mücadeleyi elbet kazanacağız!" dedi.

Davutoğlu'ndan Babacan'a diğer siyasilerin tepkileri

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Yargı, Sn. Kaftancıoğlu kararı ile demokratik siyaseti hedeflemiştir. Siyasete göz dağı vererek, seçim sürecini etkilemek isteyenleri uyarıyorum: 90'ların yargıyı araçsallaştıran vesayetçi anlayışı ile iktidarda kalamazsınız. Ayarını bozduğunuz kantar, gün gelir sizi de tartar!

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal: Türkiye'yi ‘gücü eline geçirenin muhaliflerinin celladı olduğu' çıkmaz sokaktan hep birlikte çıkaracağız! Başından sonuna siyasetin direktifiyle işleyen yargı süreciyle verilen ceza nedeniyle CHP İstanbul İl Başkanı Sn. Canan Kaftancıoğlu’na geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu: Hakkında verilen haksız ve hukuksuz kararın ardından Canan Kaftancıoğlu'nu arayarak geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Hiç kimse endişeye kapılmasın, umutsuzluğa düşmesin! Siyasi kararların odağı haline gelen yargı kurumunu yeniden ayağa kaldıracağız. Adalet mekanizmasını muhalefeti susturmak için kullananlar da, buradan siyasi bir kazanç devşireceğini zannetmesin! "Adalet bir gün herkese lazım olur."

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce: Canan Kaftancıoğlu'yla geçmişte aynı partide siyaset yaptık, farklı taraflarda bulunduk. Görüşlerinin birçoğuna katılmasam da verilen ve siyasi yasak içeren karar hukuki ve vicdani değil, tamamen siyasidir. Yargının siyasi karar alması bu ülkeye yapılan en büyük kötülüktür.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan: Nereden gelirse gelsin, haksızlığa boyun eğmeyiz. CHP İstanbul İl Başkanı Sayın Canan Kaftancıoğlu'na verilen cezanın hedefinde demokratik siyaset olduğunu bilecek kadar deneyimliyiz. Bu adaletsizlikten hep beraber kurtulacağız.

Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül: CHP, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na verilen ceza aynı zamanda TDP il başkanına verilmiştir, bütün siyasi partilerin il başkanlarına verilmiştir, bu ceza demokrasiye verilmiştir. Sayın Erdoğan ve Ak Parti, bugün geldikleri noktayı demokrasinin kurum ve kurallarına borçlu olduklarını unutmasınlar. Ülkeyi yöneten iktidar her rejimde vardır, rejimi demokrasi yapan muhalefetin var olmasıdır.

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan: CHP İstanbul İl Başkanı Sayın Kaftancıoğlu hakkında verilen siyaset yasağını da içeren hüküm demokrasimize vurulmuş açık bir darbedir. 80'lerin ve 90'ların vesayet rejiminin siyasi yasaklarının mağduru olmuş bu iktidarın her türlü demokratik değeri inkar ederek ülkemizi siyasi yasaklarla anılır hale getirmesi utanılacak bir durumdur. Tam demokrasi, tam ifade hürriyeti ve amasız insan hakları mücadelemiz devam edecek.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu: Demokratik siyaseti susturmaya kimsenin gücü yetmeyecek. Sayın Canan Kaftancıoğlu'na verilen haksız cezaya karşı demokratik siyaseti savunacağız. Az kaldı, bu zorbalıklara son verecek, hukuk devletini tesis edeceğiz. Siyasi yasaklarla mücadele ederek iktidara geldikten sonra siyasi yasaklardan medet umar hale gelmek acziyetin en bariz ifadesidir.