Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2021 yılında 1 milyon 952 bin 38 ton olan kırmızı et üretimi, 2022 yılında % 12.3 artarak 2 milyon 191 bin 625 ton olarak tahmin edildi.

Bu kapsamda bir önceki yıla göre sığır eti üretimi % 7,7 artarak 1 milyon 572 bin 747 ton, koyun eti üretimi % 26.8 artarak 489 bin 354 ton, keçi eti üretimi % 22.6 artarak 115 bin 938 ton, manda eti üretimi ise % 25.4 artarak 13 bin 586 ton oldu.

Son on yıla ilişkin kırmızı et üretim tahminleri incelendiğinde, toplam kırmızı et üretiminin 2013 yılında 1 milyon 99 bin 81 ton iken, 2022 yılında 2 milyon 191 bin 625 tona ulaştığı görüldü.

Kırmızı et üretiminin 2022 yılında % 71.8'ini sığır eti, % 22.3'ünü koyun eti, % 5.3'ünü keçi eti ve % 0.6'sını manda eti oluşturdu.

Çiğ süt üretim tahmini

2021 yılında 23 milyon 200 bin 306 ton olan çiğ süt üretim tahmini, 2022 yılında % 7.1 azalarak 21 milyon 563 bin 492 ton oldu.

Bir önceki yıla göre manda sütü üretimi % 31.5, keçi sütü üretimi % 13.2, inek sütü üretimi % 6.8 ve koyun sütü üretimi % 6.7 azaldı.

Çiğ süt üretiminin 2022 yılında % 92.3'ünü inek sütü, % 4.9'unu koyun sütü, % 2.5'ini keçi sütü ve % 0.2'sini manda sütü oluşturdu.