Başkent Washington D.C.'de eski ABD Başkanı Donald Trump'ın avukatları ile savcılık tarafı, dava tarihi için hakim karşısına çıktı.

Duruşmada Federal Yargıç Tanya Chutkan, Trump'a yönelik 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale ettiği suçlamasıyla açılan davanın görülmesine 4 Mart 2024'te başlanmasına hükmetti.

Yargıç Chutkan, "Kamuoyunun bu meselenin hızlı ve etkili bir şekilde çözüme kavuşturulması hakkı vardır" ifadesini kullandı.

Adalet Bakanlığı savcıları, davanın 2 Ocak 2024'te başlamasını talep ederken, Trump'ın avukatları ise yaklaşık 12 milyon sayfa tutarındaki iddia ve delillerin incelenmesinin zaman alacağını savunarak davanın Nisan 2026'ya ertelenmesini istiyordu.

Trump'ın avukatı duruşma tarihinden memnun değil

Duruşmada Trump'ın avukatı John Lauro, Trump davasının ABD tarihinde hukuki açıdan şimdiye kadar getirilmiş en benzersiz davalardan biri olduğunu öne sürerek yargıcın aldığı duruşma tarihi kararından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi.

Mart ve mayıs aylarında da diğer davaları görülecek

Siyasi uzmanlar, sözkonusu tarihin, ABD'deki ön seçim maratonunda adayların belirlenmesinde en önemli aşamalardan biri olarak değerlendirilen, 5 Mart’ta yapılacak 'Süper Salı' ön seçimleri gününden hemen önceye gelmesine de dikkati çekti.

Trump, hakkında açılan diğer davalar için, 2016 seçim kampanyası sırasında bir kadına 'sus payı' ödemekle ilgili suçlamalar nedeniyle 25 Mart 2024'te New York'ta, devlete ait gizli belgeleri Mar-a-Lago’daki malikanesinde saklamakla ilgili dava için de 14 ve 20 Mayıs'ta Florida'da hakim karşısına çıkacak.