ABD Başkanı Donald Trump’ın, "Gazzelilerin başka ülkelere yerleştirilebileceği" ve "ABD'nin Gazze Şeridi'ni devralacağı" yönündeki sözleri Filistin yönetiminin sert tepkisine neden oldu.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nabil Abu Rudeineh, yaptığı açıklamada, Filistin halkının topraklarından vazgeçmeyeceğini ve haklarının pazarlık konusu yapılamayacağını vurguladı.

"Haklı davamızın tasfiye edilmesine izin vermeyeceğiz"

Filistin'in Doğu Kudüs de dahil olmak üzere topraklarının bir karışından bile vazgeçmeyeceğini belirten Rudeineh, Filistin halkının ve liderliğinin 1948 ve 1967'de yaşanan felaketlerin tekrarlanmasına izin vermeyeceğini söyledi.

"Ne Filistin topraklarında ne de başka yerlerde yeri olmayan yatırım projeleriyle haklı davamızın tasfiye edilmesine izin vermeyeceğiz" diyen Rudeineh, ABD'nin Filistinlileri yerinden etme planlarına karşı uluslararası toplumun tek bir dille konuştuğunu, ancak ABD'nin farklı bir tutum sergilediğini ifade etti.

Bir tepki de Rusya'dan

Trump’ın Gazze'yle ilgili açıklamalarına bir tepki de Rusya'dan geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, yaptığı açıklamada Trump'ın sözlerini "şoke edici" olarak nitelendirerek, bu tür söylemlerin Ortadoğu'daki gerilimi artıracağını vurguladı.

Zaharova, "Şu anda en önemli öncelik, ihtiyacı olan herkese insani yardım ve İsrail ile Hamas arasındaki anlaşmaların uygulanmasını sağlamaktır. Bu aşamada popülist ve şoke edici açıklamalar sadece bölgedeki gerilimi tırmandırır ve sorunun çözümüne katkı sağlamaz" dedi.