Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 28. Yasama Dönemi, 14 Mayıs'ta seçilen milletvekillerinin yemin töreniyle başladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin geçici başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti, CHP ve İYİ Parti grupları genel başkansız kalırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yemin törenini ilk kez locadan izledi.

Milletvekili seçilen bakanlar ise yeni kabine açıklanmadığı için yemin törenine gelmedi ve bakan locaları da boş kaldı.

TİP milletvekili Can Atalay yemin edemedi

TBMM'nin yeni döneminde Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, mazbatasını almasına karşın, tahliye edilmediği için yemin törenine katılamadı.

İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan yeni dönemdeki ilk toplantıyı, MHP lideri Devlet Bahçeli, "en yaşlı üye" sıfatıyla ilk kez geçici başkan olarak yönetti.

Erdoğan ve Kılıçdaroğlu, töreni locadan izledi

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve cumhurbaşkanı adayı olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, töreni yan yana localardan izlediler.

Grup başkanı olması beklenen Özgür Özel ile birlikte locaya gelen Kılıçdaroğlu, CHP milletvekillerinin alkışlarıyla yerini aldı.

Buna karşın, partilerinden ayrılmadıkları için HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile parlamentoya yeni giren Yeşil Sol Parti Eş Genel Başkanları İbrahim Akın ve Çiğdem Kılıçgün Uçar, gruplarının başında yan yana oturdular.

Akşener ve Davutoğlu yemin törenine katılmadı

Bu dönem milletvekili olmayan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da, töreni locadan izleyen liderler arasındaydı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise yemin törenine katılmadı.

AK Partili vekiller Erdoğan'ı ayakta alkışladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yemin törenini izlemek için Meclis'e geldi.

Mevcut kabine üyelerinin milletvekili seçilmesi nedeniyle, Erdoğan’a bu kez eski TBMM Başkanı Mustafa Şentop eşlik etti.

Erdoğan locaya geldiğinde, AK Parti milletvekilleri ayakta alkışlarla karşılarken, CHP, İYİ Parti ve Yeşil Sol Parti milletvekilleri ayağa kalkmadı.

HÜDAPAR'lılar da yemin etti

AK Parti listelerinden milletvekili seçilen HÜDAPAR'lı milletvekillerinin yemin metnine itirazları olduğu haberleri günler öncesinden basında yer almıştı. Ancak hem HÜDAPAR'lılar, hem de Yeşil Sol Parti listelerinden parlamentoya giren HDP'liler geçmiş dönemlerde yaşananın tersine yemin metnini aynen okuyarak görevlerine başladılar.