Taksim-İstiklal Caddesi'nde, 6 kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyı düzenleyen Suriye uyruklu Ahlam Albashır'ın emniyet ifadesinden yeni ayrıntılar ortaya çıktı.

8 kişilik Arapça bilen uzman bir ekip tarafından sorgulanan Ahlam Albashır, temmuz ayında PKK'ya 'Hacı' kod adlı kişi tarafından Türkiye'ye gönderildiğini söyledi. 'Hacı' kod adlı kişinin kendisine 400 lira ve 2 cep telefonu verdiğini belirten Albashır, önce İdlib'e giderek firari Bilal Hassan ile buluştuğunu kaydetti.

Son keşif saldırıdan 11 gün önce yapıldı

27 Temmuz'da önce Hatay'a, ardından karayoluyla İstanbul'a geldiklerini anlatan Albashır, Esenler'de Ferhat Habeş'e ait atölyede çalışmaya başladıklarını söyledi.

4 ay boyunca Bilal Hassan'ın hiç dışarı çıkmadığı bilgisini veren Albashır, kendisinin de saldırıdan önce iki kez Taksim'e keşif yapmak üzere gittiğini, son keşfi saldırıdan 11 gün önce yaptığını belirtti.

Olay günü kendisine bomba yüklü çantayı veren Bilal Hassan'ın, "İşim var, sen git, ben sonra geleceğim" dediğini aktaran Albashır'ın, bir örgüt üyesinin bankta oturduğu sırada fotoğraflarını çekerek 'Hacı' kod adlı kişiye yolladığı iddiası da asılsız çıktı. Teröristin daha önceden korktuğu için bu yönde bir ifade verdiği öğrenildi.

Talimatın ardından banktan kalkıp bombayı patlattı

PKK/YPG üyesi kadın, saldırı sırasında yalnız olmadığını anlattı. Örgüt üyesi başka isimlerin kendisini izlediğini iddia etti.

El Beşir yanında bomba ile bankta otururken, 'Hacı' isimli teröristin kalabalığa baktığını ve 'patlat' talimatı verdiğini söyledi. Kadın terörist, bu talimatın ardından banktan kalktığını ve bombayı patlattığını anlattı.

YPG ile sevgili olduğu bir erkek vasıtasıyla tanıştı

Örgütle sevgili olduğu bir erkek vasıtasıyla tanıştığını belirten Albashır'ın, "YPG ile tanışmam 2017 yılında Münbiç'te oldu. YPG üyesi olduğunu öğrendiğim Ahmed A. isimli bir erkekle tanıştım. Ahmed A. ile sevgili oldum. Sonra Ahmed, Cerablus'a gitti, arkasından da ben gittim. Burada örgüt beni içine çekmeye çalıştı, görevler teklif etti. Bir süre sonra Ahmed A.'nın izini kaybettim ama örgütle ilişkim kesilmedi. Onlar da beni bırakmadı" dediği öğrenildi.

Öte yandan, Ahlam Albashır ile karıkoca rolü yaptığı Bilal Hassan'ın kaldığı Esenler'deki atölyenin sahibi Ferhat Habeş'in de terörle bağlantısı olduğu, sosyal medya hesabından terör propagandası yaptığı ve Kobani'den aldığı talimatla Albahsır ve Bilal Hassan'ı evinde misafir ettiği öğrenildi.