Sudan'da Geçici Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el Burhan ile Konsey Başkan Yardımcısı ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu arasındaki iktidar savaşının çatışmalara dönüşmesinin 7'nci gününde, Ramazan Bayramı için kararlaştırılan ateşkes tutmadı.

413 kişi öldü, 3551 kişi yaralandı

Fransa Haber Ajansı AFP, şiddetli patlamalarla sarsılan başkent Hartum'un yoğun nüfuslu bölgelerinde Sudan ordusu ile HDK milisleri arasında sokak savaşları yaşandığını duyururken, ölü sayısı 400'ü geçti.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan'da 15 Nisan'da yoğun çatışmaların başlamasından beri 413 kişinin öldüğünü ve 3551 kişinin yaralandığını duyurdu.

Sözcü Margaret Harris, Dünya Sağlık Örgütü'nün şimdiye kadar sağlık tesislerine yönelik 11 saldırı kaydettiğini ve bu tür saldırıların durdurulması çağrısında bulunduğunu açıkladı.

"Çatışmalar yetersiz beslenen çocukların hayatlarını riske atıyor"

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder da, çatışmada en az 9 çocuğun öldüğünü ve 50'den fazla çocuğun yaralandığını belirtti.

Çatışmaların zaten yetersiz beslenen Sudanlı çocukların hayatlarını riske attığı konusunda uyarıda bulunan Elder, şunları söyledi:

Sudan, halihazırda dünyadaki çocuklar arasında en yüksek yetersiz beslenme oranlarından birine sahip. Ve şimdi vahim düzeyde akut yetersiz beslenen tahminen 50 bin çocuğun hayatının kurtarılması bakımından kritik bakım kesintiye uğradı. Bu, hayati tehlike arz ediyor.

Taraflara insani geçiş koridoru açma çağrısı yapılmıştı

Dünya Sağlık Örgütü, daha önce çatışmanın taraflarına, sağlık çalışanları, hastalar ve ambülanslar için insani geçiş koridoru açma çağrısı yapmıştı.