Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, bir çocuk yuvasındaki cinsel istismar vakasının örtbas edilmesiyle ilgili suç ortağı olarak hüküm giyen bir kişiyi affettiğinin ortaya çıkmasının ardından istifa etti.

Novak, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, "Bir hata yaptım. Bugün size cumhurbaşkanı olarak hitap ettiğim son gün" dedi.

Macaristan'da bir devlet yurdu müdürü, 2004-2016 yıllarında en az 10 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılandığı davada 8 yıl hapis cezası almıştı.

Olayı örtbas eden yetkili 3 yıl ceza almıştı

Kurumun müdür yardımcısı da 2018 yılında cinsel istismarın örtbas edilmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle 3 yıl hapis cezası almıştı.

Novak’ın müdür yardımcısını cumhurbaşkanlığı affıyla serbest bıraktığının ortaya çıkmasının ardından ülkede tartışma başlamış, cuma günü binlerce gösterici Novak'ın ofisinde gösteri yaparak istifasını talep etmişti.

Orban, anayasal düzenleme istiyor

Başbakan Viktor Orban çocuk istismarından hüküm giymiş birinin affedilmesini ortadan kaldıran bir anayasal düzenleme önerisinde bulunacağını söylemişti.