Rus ordusunu kendilerine saldırı düzenlemekle suçlayarak Rusya yönetimine isyan başlatan Wagner grubu için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Silahlı isyan girişiminde bulunan, bunu organize eden, şantaj ve terör yöntemlerine başvuran bütün suçlular kaçınılmaz olarak cezalandırılacaktır" dedi.

Tansiyon tırmanırken paralı savaşçıların askeri tesisleri ele geçirdiği belirtilen Rostov kentinde Wagner yanlıları ve karşıtları arasında yer yer arbede yaşanıyor.

Reuters haber ajansı, sokakların karışık olduğu kentte, zaman zaman yaşanan tartışmaları görüntüledi.

Rusya Terörle Mücadele Ulusal Komitesinin Enformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamada, terörle mücadele önlemlerinin alındığı bildirildi.

3 bölgede 'terörle mücadele operasyonu' ilanı

Rusya'nın başkenti Moskova, Rostov ve Voronej bölgelerinde Wagner krizi nedeniyle 'terörle mücadele operasyonu' rejimi ilan edildi.

Rostov-on-Don kentinde Wagner savaşçıları zırhlı araçlar ve tanklarla Rus Güney Askeri Bölge Karargâh binası çevresinde konuşlandı. Sokaklarda ise kritik noktaları kontrol etmeye çalışan Wagner grubu üyelerinin hareketliliği görüntülendi.

Rusya hükümeti ile güvenlik şirketi Wagner arasındaki kriz nedeniyle St. Petersburg'da bulunan Wagner'in genel merkezi önünde Rus güvenlik güçlerinin önlem aldığı görüldü.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya meydan okuyan Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in idaresindeki paralı güvenlik şirketi Wagner grubu, sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımda Voronezh Oblastı Bugaevka sınır kapısındaki 180 Rus güvenlik görevlisinin silahlarını bırakarak Wagner'e müdahale etmeyi reddettiğini iddia etti.

Rusya hükümeti ile güvenlik şirketi Wagner arasındaki kriz nedeniyle bazı noktalarda güvenlik tedbirleri alınırken, Moskova merkezinde genel tedbirlerin rutin olarak devam ettiği, az sayıda turistin Kızıl Meydan ve çevresini gezdiği gözlendi.

Moskova'da OHAL ilan edildi

Rostov Valisi Vasily Golubev, bölge sakinlerini şehir merkezine seyahat etmekten kaçınmaya ve evde kalmaya çağırdı.

Bölünmeye karşı birlik çağrısında bulunan Vali Golubev, açıklamasında, "Bölge halkından M-4 Don ile seyahat etmemelerini şiddetle rica ediyorum. Şimdi, federal karayolunun çeşitli bölümlerinde, yani Bataysk, Shakht, Kamensk-Shakhtinsky, Millerovo bölgesinde trafik kısıtlamaları nedeniyle çok sayıda araç birikti. Kilometrelerce trafik sıkışıklığı oluştu" ifadelerini kullandı.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin de, ülkede yaşanan durumun zor olduğunu ve Moskova'da terörle mücadele için OHAL ilan edildiğini söyledi.

Sobyanin ayrıca, Moskova'da yaşayanlara şehirden uzak durmaları çağrısını yaptı.

Lukaşenko arabulucu oldu, Wagner geri çekildi

Wagner isyanının sona erdirilmesi için Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko devreye girdi. Lukaşenko, Wagner'in kurucusu Prigojin’in, gerilimi azaltma önerisini kabul ettiğini açıkladı.

Prigojin ile telefon görüşmesi yapan Lukaşenko’nun basın sözcüsü, Wagner savaşçılarının Rusya topraklarındaki hareketini durdurma ve gerilimi azaltmak için daha fazla adım atma önerisinin Prigojin tarafından kabul edildiğini söyledi.

Açıklamada, "Şu anda, Wagner savaşçılarına güvenlik garantileri sağlanarak krizi çözmek için kesinlikle kârlı ve kabul edilebilir bir seçenek masada" denildi.

Basın servisinin bildirdiğine göre, Lukaşenko ile Prigojin arasındaki müzakerelerin tüm gün sürdüğü, Vladimir Putin'le de koordinasyon içinde yürütüldüğü belirtildi.

Lukaşenko'nun açıklamasının ardından Prigojin, Wagner'in Telegram kanalında sesli mesaj yayınladı.

Burada Prigojin, "Wagner'i dağıtacaklardı. 23 Haziran'da 'Adalet Yürüyüşü'ne çıktık. Moskova'dan yaklaşık 200 kilometre uzağa bir günde vardık. Bu süre içinde savaşçılarımızın bir damla kanını akıtmadık" dedi.

Artık kanın dökülebileceği bir ana geldiklerini kaydeden Prigojin, "Bu yüzden, biz, taraflardan birinde Rus kanı dökülecek olmasının tüm sorumluluğunu anlayarak konvoylarımızı geri çeviriyor ve plana göre saha kamplarına geri dönüyoruz" ifadelerini kullandı.

İsyana katılmayan Wagner askerleri ile sözleşme imzalanacak

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Prigojin'i yaklaşık 20 yıldır kişisel olarak tanıyan Lukaşenko'nun arabuluculuk teklif ettiğini belirterek, bu çabaların Rusya tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade etti.

Wagner'in isyan hareketini trajik olarak tanımlayan Peskov, isyana katılmayan Wagner askerleri ile Rusya Savunma Bakanlığı'nın sözleşme imzalayacağını söyledi.

Peskov, Prigojin'e ve askerlerine yönelik açılan soruşturmanın düşürüleceğini açıkladı.

Prigojin'in nerede olduğunu bilmediklerini açıklayan Peskov, Wagner liderinin Beyaz Rusya'ya gideceğini ifade etti.