Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken, iki ülke bugün Belarus-Ukrayna sınırında görüşmelere başladı.

Görüşmenin başlangıcında Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey, kısa bir konuşma yaptı.

Katılımcıların kendisini güvende hissedebileceğini belirten Makey, "Bugünkü toplantının düzenlenmesiyle ilgili her türlü istek ve önerileriniz kabul edilecek ve yerine getirilecektir. Sonucu bekliyoruz" dedi.

Bir sonraki görüşme Polonya-Belarus sınırında

Görüşmeler öncesi IFAX'a konuşan Rus müzakereci, En kısa sürede anlaşmaya varmak istiyoruz. Herhangi bir anlaşma iki tarafın da çıkarına olmalı" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, görüşmede sonuç çıkmadığı ve heyetlerin ikinci kez görüşeceği kaydedildi.

Rus heyetinden yapılan açıklamada, "Genel konumu tahmin edebileceğimiz belirli noktalar belirledik. Beş saat süren müzakerede tüm gündem maddelerini detaylı olarak görüştük. Müzakerelere devam etme konusunda anlaştık. Bir sonraki toplantı Polonya-Belarus sınırında önümüzdeki günlerde gerçekleşecek" denildi.

Asıl amaç, ateşkesin sağlanması ve Rusya'nın geri çekilmesi

Ukrayna heyeti ise, Rus tarafının hâlâ "fazlasıyla önyargılı" olduğunu söylerken, görüşmelerin zorlu geçtiğini belirtti.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Görüşmelerin asıl amacı ateşkesin derhal sağlanması ve Rus güçlerinin geri çekilmesi" ifadeleri kullanıldı.

Zelenskiy: "Belarus'taki görüşmenin sonuç vereceğine inanmıyorum"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus heyetiyle Belarus sınırında, önkoşulsuz görüşme yapılacağını bildirdi.

Zelenskiy, "Belarus'taki görüşmenin sonuç vereceğine inanmıyorum ama şans verilmeli" dedi.

Zelenskiy Minsk'te görüşme teklifini, "Rusya, Ukrayna'ya Belarus bölgesinden saldırmasaydı Minsk'te görüşmeler mümkün olabilirdi" diyerek reddetmişti.

Rusya ile müzakereler için, ülkesine saldırıların yapıldığı Belarus yerine İstanbul, Varşova, Bakü veya Budapeşte'yi önerisinde bulundu.

İlk görüşmeden sonuç çıkmadı

Rusya ile Ukrayna'nın Belarus'taki görüşmeleri sona erdi. Heyetlerin görüşmesi yaklaşık 6 saat sürdü. Heyetlerin istişare için Belarus'tan başkentlerine geri döndükleri bildirildi.