Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, BBC'ye konuştu.

"Bu kesinlikle tehlikeli bir an"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Moskova'nın gerektiğinde nükleer silah kullanabileceği yönündeki uyarısının ciddiye alınması gerektiğini söyleyen  Borrell, "Birileri blöf yapmadıklarını söylediğinde ciddiye alınmaları gerekiyor. Bu kesinlikle tehlikeli bir an" dedi.

"Kremlin'i ziyaret eden herkes aynı cevabı aldı"

AB ülkelerinin silah tedariki başta olmak üzere Ukrayna'ya desteği sürdürmesi ve yaptırım politikasını durdurmaması gerektiğini belirten Borrell, "Moskova'ya giden, Putin'le görüşmek için Kremlin'i ziyaret eden herkes aynı cevabı aldı: 'Askeri hedeflerim var ve bunlar gerçekleşene kadar savaşmaya devam edeceğim.' Bu elbette endişe verici bir seyir, fakat Ukrayna'yı desteklemeye devam etmeliyiz" diye konuştu.

"İhtilafın Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü muhafaza edecek şekilde çözülmesi gerekiyor"

İhtilafın diplomatik yollarla sadece Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü muhafaza edecek şekilde çözülmesi gerektiğini savunan Borrell, "Aksi takdirde savaşı sona erdirerek barışı sağlayamayız ve gelecekte bir savaş daha yaşanır" ifadelerini kullandı.

"Enerji maliyetlerindeki artış, Avrupa açısından büyük bir endişe kaynağı"

Bununla beraber enerji maliyetlerindeki artışın Avrupa açısından büyük bir endişe kaynağı olduğuna da dikkat çeken yetkili, "Benim ülkemde (İspanya) insanlar bana yükselen gaz fiyatları nedeniyle artık çalışamayacaklarını ve iş yapmaya devam edemediklerini söylüyorlar" dedi.