Geçtiğimiz yıl 17 Haziran'da HDP İl Başkanlığı'na gelen eski sağlık çalışanı 27 yaşındaki Onur Gencer, il binasında çay servisi yapan annesi rahatsız olduğu için yerine bir günlüğüne gelen Deniz Poyraz'ı tabancayla vurarak öldürdü.

Silah sesleri ile olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edilirken, Gencer de gözaltına alındı.

Onur Gencer, daha sonra sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

4.5 yıla kadar hapsi isteniyor

Gencer'in "tasarlayarak kasten öldürme", "işyeri dokunulmazlığını ihlal etme" ve "siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme" suçlarından yargılanmasına devam edilirken, öldürülen Poyraz'ın babası Abdulillah Poyraz hakkında, olaydan birkaç gün sonra verdiği röportajda kullandığı ifadeler nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Soruşturmanın ardından hazırlanan iddianamede, Poyraz hakkında "terör örgütü propagandası yapma" suçundan 4.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

"Başka bir kadını öldürse de yine aynı açıklamaları yapardım"

Tutuksuz yargılanan Poyraz, bugün hakim karşısına çıktı. 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya Poyraz'ın yanı sıra avukatları katıldı.

Türkçe bilmediği için tercümanla ifade veren Poyraz, üzerine atılı suçlamayı reddederek, "Sözkonusu röportaj, kızım Deniz Poyraz'ın öldürülmesi üzerineydi. Irkçı ve faşist birisi, benim kızımı değil de başka bir kadını öldürse yine aynı açıklamaları yapardım. Acımız çok tazeydi. Nasıl bir röportaj yaptığımı da net olarak hatırlamıyorum" dedi.

"Gerillalardan bahsetmedim"

Mahkeme başkanının röportajda geçen "lider" ve "Lokman Birlik" ifadeleri hakkındaki sorusuna Poyraz, "Liderden kastım HDP il başkanıdır. Lokman Birlik'i tanımıyorum" yanıtını verdi.

Mahkeme başkanının röportajda geçen "dağdakilerin yardımı" ve "gerilla" ifadeleri sorusunu da yanıtlayan Poyraz, "Böyle bir şey söylemedim. Herhangi bir etnik kökeni işaret etmedim. Genel anlamda 'herkesin başı sağ olsun' dedim. Gerillalardan bahsetmedim. Başkaları tarafından ifademe ekleme yapıldıysa, bilemem. Barıştan yanayız. Kürtlerin ve Türklerin annelerinin ağlamasını istemeyiz" diye konuştu.

Poyraz'ın ardından söz alan sanık avukatları, müvekkillerinin beraatini talep etti.

Duruşma 23 Haziran'a ertelendi

Konuşmaların ardından iddia makamı, esas hakkındaki mütalaasının hazır olduğunu söyledi.

Savcı, sanığın verdiği röportajın sosyal medyada paylaşılması üzerine "örgüt propagandası yapmak" suçunu işlediğinin anlaşıldığını belirterek, cezalandırılmasını istedi.

Sanık avukatları, mütalaaya savunma için süre talebinde bulundu.

Avukatların süre talebini kabul eden heyet, duruşmayı 23 Haziran'a erteledi.