Fransa'nın başkenti Paris'te, 69 yaşındaki ırkçı William M.'nin Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi'ne 23 Aralık'ta silahlı saldırı düzenleyerek 3 kişiyi öldürüp 3 kişiyi de yaralaması üzerine ülke genelinde protesto gösterileri meydana geldi.

Paris'teki Place de la République'te toplanan yüzlerce kişi, Rue d'Enghien'deki saldırıda hayatını kaybeden 3 kişinin anısına bir araya geldi.

Fransa'nın birçok kentinde toplanan protestocular, özellikle Paris çevresinde güvenlik güçleri ile çatıştı.

Çok sayıda kişi gözaltına alındı

Le Parisien'in aktardığına göre, Rue du Temple'da çıkan olaylarda en az dört arabanın devrildiği, çöp kutularının yakıldığı belirtilirken, kapüşonlu küçük grupların da arabalara ve sokaktaki eşyalara saldırdığı bildirildi.

Bir grup terör örgütü PKK sempatizanı ve güvenlik güçleri arasında arbede yaşanırken, çıkan olaylarda birçok kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

8 numaralı metro hattında Saint-Sébastien-Froissard, Chemin Vert ve Bastille istasyonlarının güvenlik önlemi nedeniyle bir sonraki duyuruya kadar kapatıldığı aktarıldı.

Saldırgan, polislere 'Kaç tane öldürdüm?' diye sordu

Fransız basınında 'William M.' olarak adı geçen 69 yaşındaki saldırgan olay yerinde gözaltına alınmıştı.

Saldırganın Fransa'nın resmi demiryolu şirketi SNCF'ten emekli bir Fransız vatandaşı olduğu belirtilmişti.

Gözaltına alındığı esnada ırkçı açıklamalarda bulunan 69 yaşındaki saldırganın, polislere ilk olarak "Kaç tane öldürdüm?" diye sorduğu ve "Kürt toplumunu" hedef almak istediği öne sürüldü.

Gözaltı kararı doktor tavsiyesi üzerine kaldırıldı

Paris savcılık ofisinden yapılan açıklamaya göre, 69 yaşındaki Fransız saldırganı muayene eden doktor, saldırganın sağlık durumunun gözaltı koşullarıyla uyumlu olmadığı sonucuna vardı.

Haberlerde, saldırganın 2016 ve 2021'de 2 kez cinayete teşebbüs ettiğinin polis kayıtlarına geçtiği, Aralık 2021'de elinde kılıçla Paris'te bir göçmen merkezine saldırdığı ve 2 kişiyi yaraladığı, bu nedenle hapse atıldığı ve bu ay hapisten çıktığı bilgisi de yer alıyor.

Psikiyatri kliniğinden çıkarıldı, yeniden gözaltına alındı

Saldırının ardından dün hakkındaki gözaltı kararı kaldırılan ve psikiyatri kliniğine gönderilen saldırganın buradaki muayenesi tamamlandı.

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre, psikiyatri muayenesi sonucunda doktorlar saldırganın gözaltına alınmasının uygun olduğuna karar verdi.

Bunun üzerine klinikten çıkarılan saldırgan, Avrupa saatiyle saat 16.25'te yeniden gözaltına alındı. 

Saldırgan William M.'nin yarın hakim karşısına çıkarılacağı duyuruldu.