Gaziantep'te deprem konferansı
6 Şubat depremlerinin ikinci yılı kapsamında Şehitkamil Belediyesi ve Şehitkamil Kent Konseyi işbirliğiyle düzenlenen 'Gaziantep Depremselliği ve Deprem Dirençli Gaziantep' programına katılan yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu Fayı'nın özelliklerini anlatarak depremlerin oluş mekanizmasını detaylandırdı.
Doğu Anadolu Fayı ve levha sınırları
Görür, Doğu Anadolu Fayı'nın bir levha sınırı olduğunu belirterek, bölgedeki sismik hareketliliğin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Görür, "Biri Arap Levhası, diğeri Anadolu Levhası olmak üzere burada iki levha var. Bir de Afrika Levhası mevcut. İşte bu levha sınırları, bölgedeki depremlerin temel mekanizmasını oluşturuyor" dedi.
Deprem riski ve Gaziantep'in konumu
Görür, Gaziantep’in doğrudan levha sınırında yer almadığını, ancak sınır hattına yakın olduğu için belirli bir risk taşıdığını belirtti.
Görür, şöyle konuştu:
Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya gibi şehirler doğrudan levha sınırında yer alırken, Gaziantep 50-100 kilometre mesafede. Bu nedenle kent, doğrudan değil ama çevre illerin faylarına maruz kalıyor.
"Her şey birbirine karışmış, evin sağlam olsa ne olur ki?"
Deprem hazırlıklarının sadece bina dönüşümüyle sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Görür, altyapı, sağlık, eğitim ve ekonomik sistemlerin depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Görür, deprem sonrası oluşabilecek kaotik duruma dikkat çekerek, yalnızca sağlam binaların yeterli olmayacağını şu sözlerle dile getirdi:
Deprem sonrası şehirde okul yok, kanalizasyon patlamış, içme suyu gitmiş. İş dünyası çökmüş, altyapı yok. Her şey birbirine karışmış. Evin sağlam olsa ne olur ki? Bu 11 il içinde evim yıkılmadı paşa gibi yaşıyorum diyebilir misin? Bir kentin sadece binasını yapmakla o kenti depreme hazırlayamazsınız. Şehrin tüm bileşenleri fonksiyonunu yerine getirebilmeli ki yaşanabilir olsun.
'İş dünyası depreme hazırlanmayı bilmiyorsa, büyük sıkıntılar yaşanır'
Gaziantep’in ekonomik olarak Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biri olduğunu belirten Görür, depremin kent ekonomisi için büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Görür, "Gaziantep'te deprem aynı zamanda ekonomik bir felakettir. Eğer iş dünyası ekonomik olarak depreme hazırlanmayı bilmiyorsa, büyük sıkıntılar yaşanır" diye konuştu.
Belediye Başkanı Yılmaz: "Tedbirler bilimsel veriler ışığında alınacak"
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz ise deprem konusunda bilimsel veriler ışığında tedbirler alacaklarını belirterek, yerel yönetimlerin vatandaşların kaygılarını giderecek adımları atması gerektiğini ifade etti.