Eski Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, TV100'de 'Farklı Açılar' programında Kübra Par ve Gürkan Hacır'ın sorularını yanıtladı.

Karayalçın, CHP'nin iç sorunlarıyla ilgili şöyle konuştu:

20 il başkanımızın yaptığı toplantı hakkında bilgim yok. Ben uzunca bir süredir çıktığım televizyon programlarında İmamoğlu'nun İBB Başkan adayı olması gerektiğini seslendiriyorum. Bunu bir kader kilitlenmesi olarak nitelendiriyorum. 'İmamoğlu, İBB Başkan adayı olmak zorundadır' ifadesini kullanıyorum. Önceki gün de Ekrem Bey'e 'ben sizin ağabeyinizim, kusura bakma, benim düşüncem İBB Başkan adayı olmanız, gönül koyma' dedim. Kemal Bey'in de kader kilitlenmesi içinde olduğu kanısındayım Ekrem Bey'in aday gösterilmesi konusunda. Parti genel merkezimiz Ekrem Bey'i aday göstermek zorunda, Ekrem Bey de aday olmak zorunda. Dediklerimi tebessümle karşıladı. Bu görüşümde ısrarlıyım. Hiçbir seçim garanti değil, hazırlık yapmak gerekiyor.

Genel Başkanlık şartı

'Ağabey' formülünün doğru olduğu kanısında değilim. Bu tür bir düzenleme bizim tüzüğümüze de siyasetimize de terstir. Tarafların tümü anlaşırsa 'evet' derim. Ben kıdemli bir partiliyim, içinde bulunduğumuz durumun aşılması için bireysel olarak görüşlerimi proje metni haline getirdim. Tüzüğümüz parti hukukudur, 100 yıllık partiyiz. Parti hukukunda ne öngörülüyorsa o yapılır.

'CHP'deki bölünme riski beni rahatsız ediyor'

CHP'de bölünme riski görüyorum. Daha doğrusu duyuyorum. O da beni rahatsız ediyor. 'Yeniden SHP açılsın, keşke kapanmasaydı' diyenler var. CHP'nin durumuyla ilgili çok olumsuz yorumlar yapanlar da var. Bu süreçte tüm partililere, 'partimizin içinde bulunduğu süreçle ilgili tartışmalara katılın' diyorum. Bu tartışmalarda parti bütünlüğünü korumalıyız. Başta genel başkan olmak üzere birbirimizin saygınlığını gözetmeliyiz. Açık olmalı ve parti hukukuna uygun davranmalıyız. Bu tartışmalar yeterince yapılmıyor.