Beyaz Saray, Moskova'daki saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, "görüntüleri korkunç" olarak niteledi.

"Düşüncelerimiz kurbanlarla" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, Moskova'daki ABD'lilerin bulundukları yerlerde kalmaları istendi.

Beyaz Saray, saldırılara şu an için Ukrayna’nın karıştığına dair bir delil olmadığını ifade etti.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliği, saldırı karşısında "şoke olduklarını" belirtirken, "Rus halkına içten taziyelerimizi iletiyoruz" dedi.

Açıklamada ABD vatandaşlarına saldırının gerçekleştiği bölgeden uzak durmaları tekrar tavsiye edildi.

Rusya: 'Arkasında kimin olduğunu biz belirleyeceğiz'

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, ABD'ye çok sert tepki gösterildi.

Ukrayna'nın saldırıya karışmadığının hangi kaynağa dayandırıldığının sorulduğu açıklamada, "Saldırının arkasında kimin olduğunu Rusya'nın kendi kolluk kuvvetleri belirleyecek" denildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, "Tüm dünya toplumu, bu korkunç suçu kınamak zorundadır" açıklamasında bulundu.

Zaharova, ABD'li yetkilileri bilgi paylaşımında davet ederek, "Eğer böyle bir veri yoksa, Beyaz Saray'ın hiç kimseye hoşgörü göstermeye hakkı yoktur. Rus yönetiminin de belirttiği üzere, olaya karışan herkes yetkili makamlar tarafından tespit edilecektir" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden toplantı talep edilecek

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'daki terör saldırısına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) toplantı talep edeceklerini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Özel Yetkili Büyükelçisi Rodion Miroşnik, "Diplomatlarımız bu konuyu BMGK toplantısında gündeme getirecek. BMGK'dan yakın zamanda bu konuda toplantı talep edecekler ve böylelikle en büyük uluslararası kuruluştaki küresel çoğunluk bu eylemleri kınayabilecek" dedi.

Medvedev: 'Hepsi bulunup acımasızca yok edilmeli'

Saldırıyı IŞİD'in üstlenmesinden önce Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, teröristlerin yalnızca misilleme amaçlı terörden anladığını belirterek, "Şiddete güçle karşılık verilmediği, teröristlerin toplu infazları ve ailelerine yönelik baskılara ölümlerle karşılık verilmediği sürece hiçbir mahkeme ve soruşturmanın faydası olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Medvedev, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bunların Kiev rejiminin teröristleri olduğu tespit edilirse onlara ve ideolojik ilham verenlere karşı başka türlü davranmak imkânsızdır. Hepsi bulunup acımasızca yok edilmelidir. Böyle vahşeti gerçekleştiren devletin yetkilileri de dahil. Ölüme ölüm.

Ukrayna Rusya'yı suçladı, 'Kendileri yaptı' dedi

Ukrayna İstihbarat Teşkilatı'nın sözcüsü, saldırıyla ilgili yaptığı ilk açıklamada, "Moskova'daki olaylar, Rus özel servislerinin bilinçli provokasyonu" iddiasında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, saldırı ile Kiev'in bir alakası olmadığını söyledi.

Podolyak, "Bu olaylar, saldırgan ülke liderliğinin kendi halkına karşı uyguladığı terörün emarelerini taşıyor" dedi.