Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 9.09 arttı. Böylece, memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren yılın geriye kalan aylarına ilişkin ağustos enflasyon verisi de belli oldu.

Hürriyet'in haberine göre, 2 ayda alacakları zam oranı yüzde 19.44 olurken, sözkonusu zam ocak ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan aylık enflasyonu oranında birikimli olarak hesaplanacak.

Geriye eylül, ekim, kasım ve aralık aylarının enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor.

Memur ve emekliler için de durum aynı

Ağustos enflasyonunun yüzde 9.09 olarak gerçekleşmesinden dolayı memur ve memur emeklileri de şimdiden toplu sözleşmeden gelen zam oranının üstünde bir zammı hak etmiş oldu.

Memur ve memur emeklileri için de enflasyon oranlarının aylık olarak birikimli hesaplanması neticesinde zam, ocak ayında belli oluyor.

Bunun için geriye kalan eylül, ekim, kasım ve aralık aylarının enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor.

İşyeri kira zammı da netleşti

Ağustos ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte işyerlerine yapılacak kira artış oranı da belirlendi.

TÜİK ağustos ayına ilişkin aylık enflasyonu yüzde 9.09, yıllık enflasyonu ise yüzde 58.94 açıklarken, işyerlerine yapılacak kira zammı oranı ise yüzde 56.28 olarak öne çıktı.

Böylece kira kontrat süresi bu ay dolan işletme sahipleri kiralarına yüzde 56.28 oranında zam yaparak ödeme gerçekleştirecek.

Geçtiğimiz ay zam oranı yüzde 57.45 olmuştu.

Konutlarda kira artış oranı 2 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25 olacak.