İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde 96 yaşında vefat ettiği duyuruldu.

Kraliyet ailesinin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirdi" ifadesi kullanıldı. Kraliçenin naaşının yarın başkent Londra'ya götürüleceği belirtildi.

Sarayda bayraklar yarıya indirildi

Londra'daki Buckingham Kraliyet Sarayı'nda bayraklar yarıya indirildi. Elizabeth'in ölümünü teyit eden bir bildiri de Buckingham Sarayı'nın kapısına asıldı.

Başbakan Truss: "O, modern İngiltere'nin üzerine inşa edildiği kayaydı"

Kraliçe Elizabeth'in ölümünün ardından ulusa seslenen İngiltere Başbakanı Truss da, Downing Street'te yaptığı konuşmada, "O, bizim en uzun süre hüküm süren hükümdarımızdı. 70 yıl boyunca böyle bir haysiyet ve zarafetle liderlik etmek olağanüstü bir başarıdır" dedi.

Truss, "Kraliçe 2. Elizabeth, modern İngiltere'nin üzerine inşa edildiği kayaydı. Ülkemiz onun saltanatı altında büyüdü ve gelişti. İngiltere, onun sayesinde bugün büyük bir ülke" değerlendirmesini yaptı.

2. Elizabeth'in hem ülke içinde, hem tüm dünyada sevilen ve hayranlık duyulan bir şahsiyet olduğunu söyleyen Truss, "O, benim için kişisel bir ilham kaynağı oldu" dedi.

"Tanrı, Kral'ı korusun"

Truss, bin yıldan fazla süredir olduğu gibi tacın yeni hükümdara, oğlu 3. Charles'a geçtiğini belirterek, "Kral'ın ailesiyle birlikte annesinin yasını tutuyoruz. Yas tutarken bir halk olarak bir araya gelip onun şimdi hepimiz için taşıdığı müthiş sorumluluğu üstlenmesine yardım etmek için onu desteklemeliyiz. Ona sadakatimizi ve bağlılığımızı sunuyoruz" diye konuştu.

İngiltere Başbakanı Truss, sözlerini, "Tanrı, Kral'ı korusun" diyerek bitirdi.

İngiltere'nin yeni Kralı: Prens Charles

İngiltere'nin en uzun süre tahtta kalan Kraliçesi 2. Elizabeth'in ölümünün ardından oğlu Prens Charles ülkenin yeni Kralı oldu.

Charles, yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

Sevgili Annem Majesteleri Kraliçe'nin ölümü, ben ve ailemin tüm üyeleri için en büyük üzüntü anıdır. Sevilen bir hükümdarın ve çok sevilen bir annenin vefatının derin yasını tutuyoruz.

Onun kaybının tüm ülkede, tüm topraklarımızda, İngiliz Milletler Topluluğu'nda ve dünyanın her yerinden sayısız insan tarafından derinden hissedileceğini biliyorum.

Bu yas ve değişim döneminde ailem ve ben, Kraliçe'nin bu kadar geniş çapta gördüğü saygı ve derin sevgi hakkındaki bilgimiz sayesinde teselli ve destek bulacağız.