Devlet Memurları Kanunu'nda ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin komisyondaki görüşmelerinde AK Parti ve MHP milletvekilleri, emekli aylığına ilişkin önerge sundu.

Kabul edilen önergeyle birlikte; yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında 2500 TL olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 3500 TL'ye çıkarılacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, teklif sahibi milletvekillerinin ve muhalefet milletvekillerinin en düşük emekli maaşının 3000 liraya yükseltilmesini az bulduğunu dile getirerek, komisyon üyesi milletvekillerinin rakamın daha yüksek olması konusunda kendileriyle istişarede bulunduğunu belirtti.

Elitaş, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile yaptıkları istişareler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları değerlendirmeler sonucunda Cumhur İttifakı olarak en düşük emekli maaşının 3500 lira olmasını komisyon üyelerinin takdirine sunduklarını kaydetti.

CHP'li Bekaroğlu: "Bu artış, insanları öldürmeye teşebbüstür"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, yapılan artışın çok düşük olduğunu savunarak, "Bu bir cinayete teşebbüstür, insanları öldürmeye teşebbüstür" dedi.

Bekaroğlu'nun tepkisi üzerine komisyonda kısa süreli bir tartışma yaşandı.

HDP'li Paylan: "Alt sınır açlık sınırı olan 6391 liranın üzerinde olmalı"

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da, alt sınırın 3500 liraya çıkartılmasının yetersiz olduğunu ifade ederek, alt sınırın açlık sınırı olan 6391 liranın üzerinde olması gerektiğini söyledi.

İYİ Partili Yılmaz: "3500 lirayla geçinmek imkânsız"

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, 2500 ya da 3500 lirayla geçinmenin imkânsız olduğu görüşünü dile getirerek, alt sınırın asgari ücretten daha az olmamasını istedi.

AK Partili Elitaş: "İmkânlar çerçevesinde bir artış yaptık"

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, katkılara ya da eleştirilere değer verdiklerini belirterek, imkânlar çerçevesinde bir artış yapıldığını ifade etti.

Öte yandan TBMM Plan Bütçe Komisyonu’'nda kabul edilen önerge ile TBMM başkanları ve başbakan emekli aylıkları 126000 gösterge; emekli cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan ve milletvekili aylıkları 115225 gösterge üzerinden ödenecek.

Böylece mevcut memur maaş katsayısına göre sırasıyla 29 bin 666 lira ve 27 bin 129 TL'ye yükselecek.

Bu tutarlar 1 Temmuz’da memur maaş katsayısına bağlı olarak ayrıca artacak.