İstanbul Sarıyer'de Santa Maria Kilisesi'ndeki silahlı saldırıya ilişkin gözaltı sayısı 51'e yükseldi.

Sarıyer'de pazar günü Büyükdere Mahallesi'ndeki Santa Maria Kilisesi'ne gelen silahlı 2 kişi, içeride düzenlenen ayin sırasında henüz belirlenemeyen nedenle ateş açtı.

Saldırıda vurulan Tuncer Murat Cihan isimli vatandaş yaşamını yitirdi.

Saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bir Başsavcı Vekili ve 2 Cumhuriyet Savcısı'nın görevlendirildiğini açıkladı.

Maskeli saldırganlar yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bir kişinin ölümüne neden olan silahlı saldırının 2 failinin yakalandığını duyurdu.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

Sarıyer Santa Maria Kilisesi'nde pazar ayini sırasında Tuncer Cihan isimli vatandaşımızın ölümüne neden olan 2 katil zanlısı yakalanmıştır.

Failleri tespit edip yakalayan İstanbul Emniyetimizi ve kahraman polislerimizi tebrik ediyorum.

Hayatını kaybeden vatandaşımızın ailesine ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diliyorum.

51 kişi gözaltına alındı

Öte yandan, operasyona ve şüphelilere ait yeni bilgiler ortaya çıkarken, gözaltına alınanların Tacikistan, Rusya ve Türkiye vatandaşı oldukları belirlendi.

Çalışmalar kapsamında önce şüphelilerin araçları tespit edildi. Aracın yol güzergâhını takip eden ekipler, şüphelilerin Başakşehir Güvercintepe Mahallesi'ne gittiğini belirledi.

Burada tespit ettikleri adreslerin yakınlarında kar maskelerini de bulan ekipler adreslere operasyon yaptı. Operasyonlarda saldırıyı gerçekleştiren Tacikistan uyruklu A.K. ile Rusya uyruklu D.T. ile birlikte saldırıyla ilgisi olduğu tespit edilen 51 kişi gözaltına alındı.

Şüphelilerden 23’ü sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine teslim edilirken, 28 şüphelinin ise emniyetteki işlemleri sürüyor.

Şüphelilerin ifadelerinin alınmasına da başlandığı öğrenildi.

Silah tutukluk yapınca paniklediler

Olay günü saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerden A.K.'nin silahının tutukluk yapması sonucu şüphelilerin panik yapıp kaçtığı ortaya çıktı.

Saldırganlar IŞİD'ci çıktı

Saldırıya ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 30 ayrı adrese yapılan operasyonda saldırıyla bağlantılı 47 kişinin gözaltına alındığını, 2 saldırganın ise IŞİD'ci olduklarının değerlendirildiğini bildirdi.

Saldırganların yabancı uyruklu olduklarını söyleyen Yerlikaya, şahısların Tacikistan ve Rusya uyruklu olduklarını aktardı.

Yerlikaya, şöyle konuştu:

Menfur saldırı sonrası İstanbul Emniyetimiz çok hızlı ve kapsamlı bir çalışma başlattı. Gün boyu emniyet güçlerimiz 30 ayrı adrese baskın düzenledi. Şu ana kadar 47 şahıs gözaltına alındı.

Son olarak ise saat 22'de belirlenen adrese yapılan baskında cinayet zanlısı her iki şahıs da yakalandı. Zanlıların her ikisinin de yabancı uyruklu olduğunu ifade etmek istiyorum. Biri Tacikistanlı, diğeri Rusyalı olan bu iki yabancı uyruklunun DEAŞ’lı olduklarını değerlendiriyoruz.

Olayın üzerinden 12 saat bile geçmeden her iki katil zanlısını yakalayan İstanbul Emniyetimize, kahraman polislerimize teşekkür ediyorum.

Kilisede işlenen cinayet ile ilgili zanlıların ifadeleri alınacak, olayla ilgili karanlık noktalar aydınlatılacaktır.