Irak'ın Kerkük şehrinde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) destekçisi bir grubun, ordu kontrolündeki binanın KDP'ye teslim edilmesine karşı çıkanların kapattığı Erbil-Kerkük karayolunun açılması talebiyle düzenlediği protesto sonrası kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Kerkük polisi, kentte yaşanan protestolardan dolayı şehir sakinlerine evlerine dönmesi çağrısı yaparak, sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Geniş çaplı operasyon başlatılacak

Güvenlik güçlerinin kentte güvenlik ve istikrarı sağlamaya ve yasaları uygulamaya çağıran Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, şehirde olayların yaşandığı bölgelerde geniş güvenlik operasyonlarının başlatılması ve titiz aramaların yapılması talimatını verdi.

Sudani’nin Kerkük'ün güvenliğini bozmaya çalışanların, hangi taraftan olursa olsun gözaltına alınmasını istediği, kentte güvenlik güçleri dışında hiç kimsenin silah taşımasına izin verilmemesi gerektiği belirtildi.

Açıklamaya göre, Kerkük'teki siyasi ve toplumsal gruplara da seslenen Sudani, "kentte olası bir fitnenin engellenmesi" ve Kerkük'ün güvenlik ve istikrarının muhafaza edilmesi için siyasi grupları, üzerlerine düşen rolü üstlenmeye çağırdı.

KYB: 'Başbakanın bu sorunu kökünden çözmesinin zamanı geldi'

Öte yandan, Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB), Kerkük'teki olaylara dair yazılı açıklama geldi.

Açıklamada, Kerkük'te parti binaları ve kentteki siyasi taraflar arasındaki anlaşmazlıklardan dolayı çıktığı savunulan olayların çatışmaya dönüşerek vatandaşların yaralanması ve ölmesine neden olduğu kaydedildi.

Irak hükümetiyle irtibat halinde olunduğu aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Kerkük'teki partiler arasında diyalog kurulsaydı, parti binası (KDP) meselesi büyük sorun olmayabilirdi. Başbakanın, doğrudan olaya müdahale edip kentteki yerel hükümet, güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi ile koordinasyon içinde bu sorunu kökünden çözmesinin zamanı geldi.

IKBY'den 'göstericilerin can güvenliğinin korunması' çağrısı

Irak Kürt Bölgesel Yönetim (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani de yazılı bir açıklama yaptı.

Kerkük'teki Kürtlere sağduyu çağrısı yaparak şiddet eylemlerine karışmamalarını isteyen Barzani, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'ye de göstericilerin can güvenliğini koruması çağrısında bulundu.

Barzani, "Sayın Başbakana istenmeyen bu durumu kontrol etmesi ve vatandaşlar ile göstericilerin can ile mal emniyetini sağlaması çağrısında bulunuyorum. Artık sorumsuz kişilerin durumu daha karmaşık hale getirmesine izin verilmemelidir" dedi.

Kerkük'teki Kürtlere de sağduyu çağrısı yaparak, şiddet eylemlerine karışmamalarını isteyen Barzani, şehirdeki Arap ve Türkmenlere de 'aykırı kişilerin' kentteki barış ve birlikte yaşamı bozmalarına izin vermemelerini istedi.

Güvenlik güçlerine sert tepki: 'Çocuklarımızın kanının dökülmesinin bedeli ağır olur'

"Kerkük'ün bu şehirde yaşayan oluşumlar arasında birlikte yaşam, kardeşlik ve dayanışmanın şehri olması gerektiğine sürekli vurgu yaptık” diyen Barzani, göstericiler tarafından Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapatılmasının vatandaşların günlük hayatlarını olumsuz etkilediğini belirterek, bu adımın kentte karışıklığa neden olduğunu aktardı.

"Şehirdeki yasal olmayan adımların tüm etnik gruplar arasında fitneye yol açtığını" öne süren Barzani, Irak güvenlik güçlerine de şu sözlerle tepki gösterdi:

Güvenlik güçlerinin ve Kerkük polisinin, birkaç gündür devam eden bozgunculuğa ve yasadışı eylemlere hiçbir şekilde müdahale etmemesi, ancak Kerküklü Kürtlerin gösterisine şiddetle müdahale etmesi sonucu bir Kürt gencinin kanı dökülmüştür. Bu durum bizim için hayret vericidir. Bu tür davranışlar hiçbir şekilde kabul edilemez ve çok kötü sonuçlar doğurur. Çocuklarımızın Kerkük'te kanının dökülmesinin bedeli ağır olur.

Olaylarda 1 kişi hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı

Kerkük Polis Müdürlüğü Sözcüsü Amir Nuri, yaptığı açıklamada, kentte yaşanan olaylarda 1 kişinin öldüğünü, 6 kişinin yaralandığını söyledi.

Kerkük'te Kürtlerin yoğun yaşadığı Rahimava bölgesinde toplanan göstericiler, lastik yakarak bazı yolları kapatmıştı.

Protestocular, 2017 yılına kadar KDP tarafından kullanılan binanın tekrar partiye teslim edilmesine karşı çıkanlarca kapatılan Erbil-Kerkük karayolunun da açılmasını istiyor.

Ordunun kullandığı binanın KDP'ye verilmesi gerektiğini savunan göstericilerin, karargâh önünde Arap ve Türkmenlerce sürdürülen eylem alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri havaya ateş açmış, olay yerinden dumanların yükseldiği ve ambülansların da bölgeye sevk edildiği görülmüştü.