İYİ Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Salim Ensarioğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yapılacak yeni yola 'Şeyh Said Bulvarı' adını vereceğini duyurmasının ardından başlayan tartışmalara ilişkin sosyal medya hesabında açıklama yapmıştı.

Şeyh Said’e yönelik ithamları şiddetle reddettiğini söyleyen Ensarioğlu, "Bu tür ithamları ifade edenler toplumsal kutuplaşmayı derinleştirmek dışında herhangi bir amaca hizmet etmeyenlerdir. Biz toplumun tüm değerlerine saygı ve hürmeti bir hafıza barışı olarak görüyoruz" demişti.

Said Nursi ve Seyid Rıza'nın mezar yerlerinin açıklanması gerektiğini belirten Ensarioğlu, şöyle devam etmişti:

Anılan değerlerin mezar yerleri aleni bir değer iken devlet sırrı diye ifadelendirilmesi akla ziyan olmakla beraber, hafıza barışına hizmet etmemektedir. Ülkemizde öncelikli olarak bir hafıza barışından başlanıp huzur ikliminin kalıcı olarak sağlanmasının tüm kesimlerin dahli ile mümkün olabileceği inancının kırılmasına müsaade etmeyeceğimizi ilgili taraflar bilmelidir. Ayrıca bu inancı taşıyan ilgili kamuoyunun taşıdığı bu inancını daha yüksek bir sesle dile getirmesini temenni ediyorum.

Açıklamaları nedeniyle disipline sevk edilmişti

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "Ensarioğlu’nun, İYİ Parti'nin kuruluşundaki temel değerlerini ve bugüne kadar sürdürdüğü siyasi mücadele ve tutumunu yok sayan bu açıklamasını asla kabul etmiyoruz" diyerek geçtiğimiz salı günü İstanbul Milletvekili Mehmet Salim Ensarioğlu'nun Şeyh Said ile ilgili açıklamaları nedeniyle disipline sevk edildiğini duyurmuştu.

Partisinden istifa etti

Bu gelişmelerin ardından bugün yine sosyal medya hesabında bir açıklama yapan İstanbul milletvekili Mehmet Salim Ensarioğlu, İYİ Parti’den istifa ettiğini duyurdu.

Ensarioğlu’nun açıklaması şu şekilde:

Sayın Genel Başkan Meral Akşener'in davetiyle 2018 yılında, ülkede ciddi bir merkez sağ boşluğu olduğu gerçeğinden hareketle İYİ Parti ailesine katıldım. Bölgenin saygın ailelerinden birinin lideri ve bölgenin bir evladı olarak bölgeye dair sorunlarda ve yönelimlerde sorumluluk almaktan asla kaçınmadım.

'Merkez sağ iddiasından ve demokratik kimliğinden vazgeçmiştir'

Bölücülüğün ve şiddettin her daim karşısında durdum. Merkez sağ amacı doğrultusunda geçen 6 yıllık süre zarfında merkez sağ iddiamız için partide mücadele verdiğimiz süre içerisinde demokratik olmayan birçok aşırı söylemler, başta kendim olmak üzere, beni sevenler tarafından sineye çekildi. Ancak seçim sonrasında partinin 3. Olağan Kongresi'ndeki omurga değişimi ve dönüşümü ile bir kan tazeleme değil, merkez sağ iddiasından ve demokratik kimliğinden vazgeçtiğinin açık bir göstergesiydi.

Oluşan yeni yönetim ile ufukta görünen görüş ayrılıklarımız çok geçmeden, Siyonist İsrail’in Gazze'de işlediği savaş suçuna karşı net bir tavır göstermemekle ortaya çıktı. İyi bilinmelidir ki Filistin, biz müslümanlar için bir onur meseledir. Ancak görüş ayrılıklarımız bununla kalmamış olup, bölgenin önemli şahsiyetlerinden Şeyh Sait'e dönük hadsiz çevrelerin hakaretlerine karşı verdiğim cevapta, İskilipli Atıf Hoca'da olduğu gibi naaşlarının ailelerine teslim edilmesini belirttiğim makul ve insani taleplerden sonra kendi partidaşlarım başta olmak faşizan odaklar tarafından sosyal medyada lince uğradım. Bu çevrelerin linç kampanyasına karşı partinin yetkilileri; şahsıma bırakın destek vermeyi, linç odaklarından daha fevri bir şekilde beni disiplin kuruluna sevk etmişlerdir.

'Şeyh Sait, Said Nursi ve Seyid Rıza bölgenin önemli değerlerindendir'

Bu konuda da İyi bilinmelidir ki Şeyh Sait, Bediüzzaman Said Nursi ve Seyid Rıza bölgemin önemli değerlerindendir. Benim açıklamalarımı disipline sevk kararı İYİ partinin merkez sağ iddiasını artık taşımadığının da vesikasıdır.

Bu tutum partinin kuruluş felsefesi olan milliyetçi, kalkınmacı ve demokratik kimliğinden saptığı ve farklı görüşlere ve demokratik kimliğine tahammülü kalmadığını göstermektedir. Bu nedenle İYİ Parti ile beni bir araya getiren siyasal gerekçeler ortadan kalkmıştır.

Ben inandığım doğruları savunmaktan, bedeli ne olursa olsun asla geri durmayacağım. Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin de ifade ettiği üzere: 'Haksızlığa karşı sükût etmek, Hakk'a karşı bir hürmetsizliktir'. Hakk'a olan hürmetimden dolayı bugün itibarıyla İYİ partiden istifa ettiğimi kamuoyunun bilgisine sunarım.