İsveç'te Ekim 2022'de başbakanlık koltuğuna geçen ve NATO'ya katılım süreci aşamasında üyelik vetosunu kaldırmak için Türkiye'nin istediği her şeyi yapacağını söyleyen Ulf Kristersson, ağız değiştirdi.

İsveç'in Ankara'nın taleplerini karşılamaya yönelik terörle mücadeleye ilişkin yeni anayasa değişikliğinin 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girmesi sonrası konuşan Başbakan Kristersson, Türkiye'nin İsveç'in kabul edemeyeceği taleplerde bulunduğunu öne sürdü.

"İsveç'in NATO'ya katılımının ne zaman oylanacağını bilmiyorum"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de katıldığı bir güvenlik konferansında konuşan Kristersson, "Türkiye, Üçlü Muhtıra çerçevesinde yapacağımızı söylediğimiz şeyleri yaptığımızı teyit etti, ama aynı zamanda bizim yapamayacağımız veya vermek istemediğimiz şeyleri istediğini de söylüyor" ifadelerini kullandı.

Kristersson, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımını ne zaman parlamentoda oylayacağını bilmediğini de sözlerine ekledi.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında üçlü mutabakat yapılmıştı

Geçen yıl üç ülke arasında Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerine Türkiye'nin itirazlarını ortadan kaldırmayı amaçlayan üçlü bir anlaşma imzalanmıştı.